3 december – Dag van de Standbouwer | Giving Tuesday | Anti-Pesticiden Dag | Dag voor Mensen met een Beperking

Dag van de Standbouwer

Voor wie Dag van de Standbouwer bedoeld is valt niet moeilijk te raden. Het is voor iedereen die werkzaam is in de stanbouwsector. De Dag van de Standbouwer wordt georganiseerd door CLC-VECTA, CNV en FNV en heeft als doel werknemers en werkgevers in de sector te informeren, inspireren, (samen te) ontwikkelen en activeren. Dag van de Standbouwer wordt gezien als een de bij Cao verplichte scholingsdag. De onderwerpen gaan over vitaliteit en teamwork.

Giving Tuesday

Deze dag is in 2012 opgericht door 92nd Street Young Men’s and Young Women’s Hebrew Association (YM-YWHA) en de Verenigde Naties. De YM-YWHA, ook wel 92nd Street Y (92Y) genoemd, is een veelzijdige culturele instelling en gemeenschapscentrum uit New York (VS). Sinds dit jaar is de #GivingTuesday beweging ook in Nederland. Meer informatie over de Nederlandse beweging en haar deelnemers vind je op hun website.

Waarom op de vierde dinsdag in november?

Het doel achter #GivingTuesday was (is) om iets terug te geven aan de samenleving na je volgevreten te hebben op Thanksgiving en je slag te hebben geslagen op Black Friday en/of Cyber Monday. Wat klein begon is uitgegroeid tot een wereldwijde internationale dag van liefdadigheid, een dag waarop veel online winkels en bedrijven een percentage van hun opbrengst doneren aan een goed doel.

Geld is niet zaligmakend

Een dag waarop mensen worden opgeroepen om een donatie te doen aan het goede doel van hun keuze. Een donatie is meer dan alleen maar vanuit je luie stoel een geldbedrag overmaken, weet je wat het mooiste is dat je kunt doneren? TIJD! Doe boodschappen voor die oudere buurtbewoner, ruim de rotzooi van de straat op, ga een dagje helpen in het bejaardentehuis, zo zijn er tal van activiteiten te bedenken die meer betekenis hebben dan geld overmaken.

Wereld Anti-Pesticiden Dag

Het internationale Pesticide Action Network International (PAN) besloot in 1998 om 3 december uit te roepen tot de “No Pesticides Use Day”. Deze dag werd in het leven geroepen om ’s werelds ergste chemische ramp te herdenken. De bestrijdingsmiddelenfabriek van Union Carbide in Bhopal (India) explodeerde op 3 december 1984 waardoor het dodelijk gas (methylisocyanaat) ontsnapte. De ramp kostte toentertijd in korte tijd veel slachtoffers en als je het aantal door de jaren heen meerekent kom je op meer dan 500.000 gewonden en 20.000 sterfgevallen.

No Pesticides Use Week

In 2010 werd tijdens de bijeenkomst van de Pesticides Task Force besloten om de dag uit te breiden naar een hele week. De campagne No Pesticides Use Week (NPUW) begint op 3 december en eindigt op 10 december. Alle campagneactiviteiten worden in deze week gehouden.

Dag voor Mensen met een Beperking

Sinds 1992 wordt jaarlijks de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking gevierd. En net zoals elke andere “dag van” heeft de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking ook een doel. Namelijk de rechten en het welzijn van personen met een handicap in alle lagen van de bevolking te bevorderen. En men hoopt dat mensen zich meer bewust worden van de situatie van personen met een handicap. Zowel op het politieke, sociale, economische en culturele vlak.

Het thema van de International Day of Persons with Disabilities (IDPD) dit jaar is: Het bevorderen van de participatie van personen met een handicap en hun leiderschap: actie ondernemen op de ontwikkelingsagenda 2030.

12e editie Gehandicapten Dag in Nederland

Stichting Gdag organiseert dit jaar voor de twaalfde keer de UN Wereld Gehandicapten Dag in Nederland. Naast de nationale activiteiten worden er ook regionale activiteiten georganiseerd. Wil je weten wat er in jouw provincie te doen is? Klik hier.

Deel dit bericht