afbeelding versterkt watermeloenen dag

3 augustus – Internationale Watermeloenen Dag | Columbus op ontdekkingsreis (1492)

Internationale Watermeloenen Dag

Als ik aan watermeloenen denk dan denk ik aan zon, zee en strand. Ik associeer de watermeloen overduidelijk met de zomer. Maar net zoals ik een hekel heb aan pitjes in mijn druiven zo heb ik dat ook met de watermeloen. Begrijp me niet verkeerd ik vind de watermeloenen echt een heerlijke dorstlesser die boordevol ijzer, kalium, vitamine (C, B5, A), lycopeen en bètacaroteen zit en die, wanneer ik hem eet, er voor zorgt dat mijn hoge bloeddruk naar beneden gaat en mijn libido omhoog. Maar die pitjes hé, die zorgen er voor dat mijn bloeddruk stijgt en mijn libido verdwijnt. Ook al kun je die pitjes eten, ik vind ze een afknapper vanjewelste. Zo blij met de pitloze variant!

Watermeloenen afkomstig uit Nederland? Grapje zeker.

Nee, geen grapje. Dit jaar ligt er in de schappen van de supermarkt die ook met hamsters werkt watermeloen uit het Westland. Het kweken van de watermeloenen is trouwens wel als grap begonnen heb ik gelezen. Het verschil met de watermeloen uit het gebied rond de Middellandse zee is niet de smaak, het is de grote. De Westlandse is een stuk kleiner dan de geïmporteerde watermeloen. Maar wel weer duurzamer, dat dan weer wel. Weet je wat nog duurzamer is? Zelf watermeloenen kweken. Hoe je dat doet kun je lezen op kweken.net. Succes!

3 augustus 1492: Columbus op ontdekkingsreis

Wij kennen hem als Christoffel Columbus, de Italianen als Cristoforo Colombo, de Spanjaarden noemen hem Cristóbal Colón, de Portugezen Cristóvão Colombo en in het Latijn is het Christophorus Columbus. Leuk om te weten maar ik noem hem gewoon Columbus hoor. We gaan even 529 jaar terug in de tijd.

Op 3 augustus 1492 vertrekt Columbus met 3 schepen op zoek naar een handelsroute naar Indië. Hij zeilde eerst richting de Canarische eilanden om daar proviand in te slaan en herstelwerkzaamheden aan de drie schepen te laten doen. Uiteindelijk vertrok hij op 6 september op zoek naar Indië. Tijdens deze eerste ontdekkingsreis ontdekte hij Amerika op 12 oktober 1492. Tenminste zo hebben wij het op school geleerd. In werkelijkheid was het niet het continent Amerika dat hij ontdekte maar de Bahama’s, een eilandengroep liggend voor de kust van Amerika. Omdat Columbus dacht in Indië te zijn noemde hij de oorspronkelijke bewoners indianen. Logisch toch?

Pas in het jaar 1498 zette Columbus daadwerkelijk voet op het vaste land van Zuid-Amerika. Dat was het gebied dat we nu kennen als Venezuela. Tot aan zijn dood bleef Columbus denken dat hij in plaats van Amerika te hebben ontdekt dat hij een nieuw deel van Oost-Azië had ontdekt.

Wie ontdekte dan Amerika?

Hieronder noem ik puntsgewijs wat ik tegen gekomen ben tijdens mijn ontdekkingsreis op zoek naar de eerste bewoners en ontdekkers van Amerika:

  • de eerste Amerikanen kwamen uit Azië en arriveerden zo’n 20.000 jaar geleden in Alaska
  • 13.800 jaar geleden waren er al bewoners; een pijl in mastodont is het bewijs
  • bewijs gevonden voor nederzetting in plaatsje Clovis in New Mexico, 13.000 tot 13.500 jaar geleden.
  • bewijs gevonden dat er 200 na Christus Romeinen waren in continent Amerika
  • in het jaar 1000 zette Leif Eriksson voet op Newfoundlander bodem
  • in het jaar 1170 ontdekt Madoc het continent Amerika.
  • de Marokkaanse reiziger Ibn Battuta ontdekt het continent Amerika kort na 1350
  • Zheng He bereikte in 1421 de westkust van het gebied dat nu de Verenigde Staten heet
  • in 1497 herontdekte John Cabot het continent Amerika

Er gaan ook geluiden op dat 40.000 jaar geleden de oversteek via de straat van Beringe al gemaakt werd. Dat aliens er mee te maken hebben. Wat is waar? Wie heeft gelijk? De wetenschap is nog niet klaar met wie de eerste ontdekkers van het continent Amerika waren. Wat zeker vast staat is dat Christoffel Columbus niet als eerste het continent Amerika heeft ontdekt.

Deel dit bericht