29 november – Black Friday | Koop-Niets Dag | E-mailloze Vrijdag | Sint Pannekoek | Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk | Dakendag | Actieweek Tegen de Militarisering van de Jeugd

Black Friday

Vandaag is het “Black Friday” en aanstaande maandag “Cyber Monday”, twee ontzettend populaire koopjesdagen met super hoge kortingen op producten. Maar let op, want niet alle koopjes zijn ook echt koopjes. De oorsprong ligt in Amerika maar intussen is het in meer landen een begrip geworden. Ook in Nederland en België. Klik hier voor een overzicht van alle deelnemende winkels op Black Friday in Nederland en hier voor Belgïe.

Wat ook een begrip is in Amerika is Small Business Saturday. Een dag die in 2010 door American Express in het leven werd geroepen en die mensen aanspoort om de zaterdag na het Black Friday geweld bij de kleine (lokale) ondernemers te gaan shoppen.

Koop-Niets Dag

De Amerikaanse Niet-Winkeldag ( Buy Nothing Day) valt altijd op de vrijdag na Thanksgiving. De Europese variant is de Niet-Winkeldag en deze valt altijd op de laatste zaterdag van november.

Koop-Niets Dag ( Buy Nothing Day) is een internationale dag van protest en wereldwijd verzet tegen Black Friday. Een dag die de verwoestende impact van consumentisme op onze planeet benadrukt. Deze dag wil mensen motiveren om zich te verzetten tegen alle commercie en consumentisme. Koop-Niets Dag “vier” je door 24 uur lang geen boodschappen te doen of dingen te kopen.

E-mailloze Vrijdag

Wat een heerlijkheid denk ik, E-mailloze Vrijdag. Bij een ander zal de paniek in de ogen staan. E-mailloze Vrijdag??? Maar dat kan niet, ik moet bereikbaar zijn en het maakt niet uit of ik op vakantie ben of niet. Tja, die mensen heb je ook. Maar wees gerust, op e-mailloze vrijdag gaat het niet om dat je helemaal geen e-mails mag versturen of lezen maar dat je bewuster omgaat met het fenomeen e-mail. Het moet niet je werk of je leven beheersen en helemaal niet zorgen voor haarscheurtjes in je relatie.

Structuur nodig? Gebruik de AAA-regel

Staat jouw inbox altijd vol met berichten? Reageer je vaak te laat op een e-mail? Probeer dan eens om vanaf maandag je inbox volgens de AAA-regel te ordenen:

  • Actie → op deze e-mail moet je meteen reageren of iets mee doen
  • Afdanken → overbodige en niet voor jou interessante relevante e-mails verwijderen
  • Archief → e-mails die je moet bewaren sla je hier in op

Sint Pannekoek

De viering van Sint Pannekoek is een “hele ouwe Rotterdamse traditie” volgens opa Gerrit Tromp. Je kent de familie Tromp vast wel, zal ze even voorstellen: opa Gerrit en vriendin Moeps, zoon Jan en schoondochter Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Verder loopt er in huize Tromp nog de Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje rond. En wie kent Jeroen niet, het vriendje van Catootje en natuurlijk mogen we nicht Hanna niet vergeten,

Dus volgens die hele oude Rotterdamse traditie vieren we vandaag Sint Pannekoek. Hoe doen we dat? Wanneer de vader des huizes thuis komt legt iedereen in het gezin een pannenkoek op hun hoofd en roept: “wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek”. Ben jij ook zo dol op al die oude tradities die Nederland rijk is? Ik wel!

Onderstaande dagen en week verdienen ook aandacht

Deel dit bericht