goede daad

29 maart – Dag van de Goede Daad | Zomertijd

Dag van de Goede Daad

Op initiatief van zakenvrouw en filantroop Shari Arison werd in 2007 door Ruach Tova (NGO), een onderdeel van The Ted Arison Family Foundation, de eerste Dag van de Goede Daad georganiseerd. “Ik geloof dat als mensen elkaar geen kwaad doen, niet zullen kwaadspreken en een goede daad verrichten, de cirkels van goedheid in de wereld zullen groeien”, zegt de Amerikaans-Israëlische Shari Arison. Good Deeds Day wordt omarmd door jou en mij, maar ook door schoolkinderen, studenten, soldaten en werknemers van veel bedrijven.

Dag van de Goede Daad is de belangrijkste dag geworden om vrijwilligerswerk te doen en anderen te helpen. Vandaag draait het om iets belangeloos voor een ander te doen. Eigenlijk kunnen we stellen dat sinds de uitbraak van het corona-virus we overstelpt worden met acties om andere mensen te helpen.

Kleine moeite, groot verschil.

Ik probeer elke dag een goede daad te doen. Dat kan heel klein zijn, zoals goede dag tegen een voorbijganger zeggen tot iemand belangeloos helpen met verhuizen. Dat laatste is voor mij geen optie maar gebruik ik het meer als voorbeeld. Tijdens de corona-crisis vliegen de goede daden ons om de oren. Landelijk worden er allerlei prachtige activiteiten uitgerold om de ouderen, de mensen in quarantaine, de eenzame onder ons te helpen. Maar je kunt het bijvoorbeeld zelf in het klein doen: ga een taart bakken en die delen met je naaste buurtjes, of boodschappen doen voor een 80-plusser, grasmaaien bij iemand die in quarantaine zit of laat iemand voor in de rij bij de kassa. Het zijn de kleine dingen die het doen.

Zomertijd

Ben je niet vergeten dat vannacht in Nederland de zomertijd is in gegaan? Net zoals trouwens in de rest van de Europese Unie. Een handig ezelsbruggetje om te onthouden wanneer de klok vooruit gezet moet worden: in het voorjaar zet je de klok een uur vooruit, logischerwijs gaat dan in het najaar de klok een uur terug. Dus in het kort: zomertijd → de v van voorjaar verteld je dat je de klok 1 uur vooruit zet. Makkelijker kan ik het niet maken.

Einde zomertijd?

Kan me nog goed herinneren in welk jaar de zomertijd voor het eerst in Nederland werd ingevoerd. We schrijven 1977, en de oliecrisis duurt nu al enkele jaren en dat heeft grote invloed op ons land. We moesten zuinig aandoen met onze olie, het kabinet-Den Uyl besloot daarom in 1973 om een aantal autoloze zondagen in te voeren. Persoonlijk vond ik dat als 10-jarige helemaal geweldig. Met de rolschaatsen aan over de snelweg, welk kind wil dat nu niet.

De aanhoudende oliecrisis was voor veel Europese landen aanleiding om opnieuw de zomertijd in te voeren. De eerste landen voerden het al in 1974 in, Nederland volgde in 1977. Dat uurtje langer licht in de avond zou een hoop elektriciteit schelen. We moesten er in het begin wel aan wennen maar voor de kinderen die naar binnen moesten als het donker werd was de zomertijd een cadeautje.

Deel dit bericht