afbeelding versterkt schrijfzevrijdag

29 januari – Schrijf-ze-VRIJdag | Nationale Tuinvogeltelling | Internationale Puzzeldag | Week van het Vergeten Kind | Grote Taaldag | Nationale Wiskunde Dagen

Schrijf-ze-VRIJdag Vlaanderen

Schrijf-ze-VRIJdag is een evenement dat sinds 1990 georganiseerd wordt door Amnesty International Vlaanderen. Op Schrijf-ze-VRIJdag schrijven leerlingen en leerkrachten brieven aan overheden om mensen gerehabiliteerd te krijgen en/of die onterecht gevangen zitten vrij te krijgen. Deze overheden schenden de mensenrechten met handen en voeten. Elk jaar wordt gekozen voor een bepaald thema. Schrijf-ze-VRIJdag 2021 heeft als thema VRIJ en GELIJK.

Voor wie schrijven we op Schrijf-ze-VRIJdag?

We komen dit jaar in actie voor mensen die ten onrechte worden gediscrimineerd, vastgehouden of vragen om opheldering van iemands dood. Normaliter heb je de keuze uit 4 personen, dit jaar het zijn er 3. De Tibetaanse mensenrechtenverdediger Tashi Wangchuck was de 4e maar hij is pas vrijgelaten. Dan blijven er over:

  • Nassima al-Sadah uit Saudi-Arabië
  • Zak Kostopoulos uit Griekenland
  • Kriticos Pandelis Mwansa, woonachtig in België

Write for Rights Nederland

Amnesty International Nederland organiseert in september Write for Rights. De evenknie van de Vlaamse Schrijf-ze-VRIJdag. Als ik heel eerlijk ben dan vind ik de Vlaamse naam voor dit evenement beter dan de Nederlandse. Vlaanderen kiest tenminste voor de Nederlandse taal.

Nationale Tuinvogeltelling

Tienduizenden mensen tellen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels onze tuinen of balkons gebruiken. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen, kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke niet. Zo weten ze welke vogels aandacht nodig hebben.

Hoe gaat de tuinvogeltelling in zijn werk?

Je telt op 29 januari, 30 januari of 31 januari 30 minuten lang de vogels in je tuin of op je balkon. De telling geef je door vóór maandag 1 februari 12.00 uur. Dit kun je doen via de web-app MijnTuinvogeltelling. MijnTuinvogeltelling is een web-app voor de mobiele telefoon. Voor instructies verwijs ik je naar vogelbescherming.nl. Weet je niet wat een web-app is? Geen schande, ik heb het ook op moeten zoeken. Een web-app is in de basis een mobiele versie van een website. Deze website wordt speciaal vormgegeven voor de grootte van het scherm van een mobiele telefoon of tablet. Dat dus.

Internationale Puzzeldag

Sinds 1995 wordt Internationale Puzzeldag op 29 januari gevierd. Deze dag komt uit de koker van diverse gamebedrijven uit de Verenigde Staten. Op International Puzzle Day staan alle puzzelspellen, van kruiswoordpuzzels en legpuzzels tot woordzoekopdrachten en Sudoku, in de schijnwerpers. Wat wordt nu precies bedoeld met een puzzel? Een puzzel is een probleem of raadsel dat de vindingrijkheid van de oplosser test. In een eenvoudige puzzel is het de bedoeling om stukken op een logische manier samen te stellen om tot de gewenste oplossing te komen. Tegen het begin van de 20e eeuw ontdekten tijdschriften en kranten dat door puzzelwedstrijden te publiceren ze hun dagelijkse oplagen konden verhogen.

Hoe overleef je een pandemie, lockdown of avondklok?

Als de verveling toeslaat tijdens deze pandemie, lockdown of avondklok dan ga je toch lekker puzzelen? Probeer eens een Sudoku, kruiswoordpuzzel, cryptogram op te lossen. Haal die legpuzzel van zolder en leef je uit. Lekker onschuldig vermaak. Wist je dat de eerste legpuzzel rond 1760 is ontstaan? Het was John Spilsbury, een Britse graveur en kaartenmaker, die een wereldkaart op een vel hout legde en vervolgens elk land uitzaagde. Spilsbury gebruikte dit om aardrijkskunde te onderwijzen. Best slim!

Week van het Vergeten Kind

In Nederland leven meer dan 46.000 kinderen in opvangcentra. Het zijn de “vergeten kinderen” in de leeftijd van 0 – 18 jaar die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn. Zij leven door nood gedwongen in sobere Nederlandse opvangcentra met minimale speelmogelijkheden en beperkte traumabegeleiding. Hier wil Stichting Het Vergeten Kind verandering in aanbrengen. Het doel van de Stichting is om kinderen in opvanglocaties een normaal leven te laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met een dagbesteding die bij hun past. Vergeet het Vergeten Kind niet deze week!

Deze dagen hebben door covid-19 een andere invulling gekregen:

Deel dit bericht