29 januari – Dag van de Light Rail | Week van het Vergeten Kind | Puzzeldag

Dag van de Light Rail

Voor degenen die niet weten wat een “light rail” is volgt nu de definitie: een light rail is een kruising tussen een trein, tram en metro. Echter het is sneller dan de trein en de tram maar gaat niet ondergronds, zoals de metro. Jaarlijks organiseert Railforum de bijeenkomst “Dag van de Lightrail” een dag die dit jaar in Utrecht zal zijn. Meer weten of de “Dag van de Lightrail”? Klik hier.

Lightrail-netwerk in regio Eindhoven?

Gisteravond is in de Eindhovense gemeenteraad besproken of het idee voor een zelfrijdend lightrail-netwerk (Brainportrail) in de regio bij een idee blijft of dat het daadwerkelijk van de grond komt. Wat de uitkomst is was nog niet bekend op het moment van schrijven.

Dat er iets gedaan moet worden aan de bereikbaarheid in de regio Eindhoven wordt meer en meer noodzaak. Zeker met de verwachting dat het aantal reizigers in het openbaar vervoer de komende jaren met 30 tot 40 procent toeneemt. Woon- en werkgebieden buiten de stad met elkaar verbinden? Daar hangt een behoorlijk prijskaartje aan en het verkrijgen van de noodzakelijk grond en andere noodzakelijke aanpassingen zal een hele klus worden. Afijn, we zullen zien of ik het nog meemaak dat ik met de Brainportrail naar het vliegveld kan.

8e editie Week van het Vergeten Kind

In Nederland leven meer dan 55.000 kinderen in opvangcentra. Kinderen in de leeftijd van 0 – 18 jaar die mishandeld, misbruikt, verwaarloosd, verstoten en gevlucht zijn. Zij leven noodgedwongen in sobere Nederlandse opvangcentra met minimale speelmogelijkheden en beperkte traumabegeleiding. Dat zijn onze “vergeten kinderen”.

In opvolging van de Guusje Nederhorst Foundation wordt sinds 2014 Week van het Vergeten Kind georganiseerd. Een week die altijd begint op de geboortedag van Guusje Nederhorst. Saillant detail: het is tevens de dag waarop zij begraven is. Het doel van de Stichting is om kinderen in opvanglocaties een normaal leven te laten leiden in een zorgeloze, veilige en vrolijke leefomgeving met een dagbesteding die bij hun past.

Een veilig en liefdevol thuis

Het thema van dit jaar gaat er over dat ieder kind een veilig en liefdevol thuis met vertrouwde gezichten verdiend. De werkelijkheid is anders; continu wisselende hulpverleners en thuissituaties. Van 13 januari tot 13 februari 2020 wordt actie gevoerd om de jeugdhulpverlening in Nederland te verbeteren en het wisselen van hulpverleners te stoppen. Ervaringsdeskundigen gaan de boer op met hun verhaal en leden uit de jongerenraad (The Unforgettables) gaan in gesprek met politici en beleidsmakers over de kwaliteit van de jeugdzorg in Nederland. Tijdens de Week zijn er drie events:

  • 29 januari → uitreiking van de Hartenhuis Award
  • 2 februari → The Heppie Factory
  • 4 februari → Het Vergeten Kind Talks

Internationale Puzzeldag

Sinds 1995 wordt Internationale Puzzeldag op 29 januari gevierd. Deze dag komt uit de koker van diverse gamebedrijven uit de Verenigde Staten. Op International Puzzle Day worden puzzels van alle vormen en grootte in de spotlights gezet. Wat wordt nu precies bedoeld met een puzzel? Een puzzel is een probleem of enigma dat de vindingrijkheid van de oplosser test. In een eenvoudige puzzel is het de bedoeling om stukken op een logische manier samen te stellen om tot de gewenste oplossing te komen. Puzzels kunnen ook letters, cijfers, vormen en raadsels bevatten.

Wist je dat?

De eerste legpuzzel ontstond rond 1767, toen John Spilsbury, een Britse graveur en kaartenmaker, een kaart op een vel hout legde die hij vervolgens rond elk afzonderlijk land verzaagde. Spilsbury gebruikte het product om aardrijkskunde te onderwijzen. Amerikaanse kinderen leren nog steeds aardrijkskunde aan de hand van puzzelkaarten van de Verenigde Staten of de wereld.

Puzzelen als hobby

Rond 1900 kwamen er puzzels voor volwassenen op de markt en tegen 1908 was de Verenigde Staten in de ban van de legpuzzel. De puzzels van die dagen waren nogal een uitdaging. Bij de meeste stukken werden precies op de kleurlijnen gesneden. En, in tegenstelling tot kinderpuzzels, hadden de volwassen puzzels geen gidsfoto op de doos. Vaak gaf een titel niks prijs en het ware onderwerp bleef tot het einde een mysterie.

Deel dit bericht