dag van de hoop

28 mei – Dag van de Hoop | Hamburgerdag | Masturbatie Dag | Dag van de Vrouwelijke Hygiëne | Amnesty Internationale Dag | Actiedag voor de Gezondheid van Vrouwen | Wereld Dracula Dag | Dag van de Uitzendondernemer | Weekend van de Begraafplaats | Dag van de Ondernemende Student

Dag van de Hoop

Ook dit jaar wordt de Dag van de Hoop georganiseerd door de Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs (Verus). Even een vraagje vooraf. Heb jij dat ook als je hoop in combinatie met katholiek en/of christelijk voorbij ziet komen dat je dan automatisch denkt aan de drie theologische deugden: hoop, geloof en liefde? Afijn, ieder gek zijn gebrek zullen we maar zeggen. Waarom Dag van de Hoop? In het perspectief van het nieuwe normaal erg belangrijk zou ik zeggen.

Misschien is dat voor de onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam wel de reden geweest om juist nu een wetenschappelijk onderzoek te doen naar hoop onder leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs.

Hopen of verwachten?

Het is een gegeven dat leerlingen die hoopvol zijn ook beter presteren op school en met sporten. Dus hoop is super belangrijk. Je moet trouwens hopen niet verwarren met verwachten. In mijn optiek zijn dat echt 2 verschillende dingen. Neem deze zin: ik verwacht dat ik morgen een kater heb, maar ik hoop het niet. In deze zin komt de verwachting voort uit iets waarvan je weet hebt, de hoop is niet gebaseerd op kennis maar op een wenselijkheid. Misschien dat ik het niet goed zie, dat kan. Dat krijg ik ook te horen als ik zeg dat ik niet kan accepteren dat ik chronisch ziek ben. Want voor mij staat accepteren gelijk aan je er bij neerleggen. En een ander heeft daar weer een andere invulling voor.

Online pinksterviering

Dankzij Verus en Uitgeverij Kwintessens kun je vandaag 2 online pinkstervieringen online bijwonen via start.verus.nl en YouTube. Als je op een ander tijdstip wilt kijken dan kan dat ook. In ieder geval is er om 09.30 uur een online viering voor leerlingen uit groep 1 t/m 6 en om 10.30 uur voor leerlingen uit groep 7, 8 en het voortgezet onderwijs.

Internationale Hamburgerdag

Na verschillende bronnen (Google) geraadpleegd te hebben kan ik je vertellen dat de oorsprong van de hamburger niet in Hamburg ligt en ook niet in Amerika. Er wordt algemeen aangenomen dat het idee van een platgeslagen stuk vlees afkomstig is van de Mongolen. Dankzij hun oorlogslust is het stuk vlees in Rusland terecht gekomen alwaar het werd omgedoopt tot steak tartaar. Daar was in de ogen van de Russen een logische verklaring voor want zij noemde de Mongolen Tartaren.

Ich bin ein Hamburger

We maken een sprongetje in de tijd en belandde in de 17e eeuw. Begin 17e eeuw kwam de burger aan in West-Europa. Hoogstwaarschijnlijk per schip omdat Hamburg een belangrijke havenstad was aan de Baltische Zee. De Hamburgers besloten om het vlees te gaan bakken en zo is de hamburger aan zijn naam gekomen. Echt populair werd het pas rond 1900. En ja dat was, dankzij de Duitse emigranten, in Amerika. De Deense kok Louis Lassen uit New Haven (Connecticut) wordt getipt als de uiteindelijke uitvinder van het broodje Hamburger. En nu is het tijd om mijn tanden in een hamburger te zetten. Smakelijk eten!

Internationale Masturbatie Dag

Ja je leest het goed, het is vandaag Internationale Masturbatie Dag! Sterker nog, de hele maand mei staat op de kalender als International Masturbation Month! In Groot-Brittannië en Australië staat deze dag beter bekend als “Wankers Day”, en wordt daar uitbundig en vol overgave gevierd. Vind de naam “wanker” (rukker) overigens wel erg genderonvriendelijk. Net als of vrouwen niet masturberen, maar goed dit terzijde! International Masturbation Day is een dag die letterlijk en figuurlijk veel aandacht trekt. Of dat terecht is kun je pas beoordelen als je weet waarom deze dag in 1995 het licht zag. Heel eerlijk gezegd wist ik dit niet maar mijn voorstelling over het ontstaan blijkt heel anders te zijn dan de werkelijke reden.

Good Vibrations

De Amerikaanse seksshop Good Vibrations riep op 7 mei 1995 de International Masturbation Day uit ter ere van de in 1994 ontslagen surgeon-general Joycelyn Elders. Zij werd ontslagen omdat zij suggereerde dat op scholen masturbatie moest worden gepromoot als alternatief voor andere riskantere vormen van seksuele activiteiten. De boodschap die hieraan gekoppeld kan worden is dat masturberen zo iets onnatuurlijks is dat je er vooral niet over mag spreken laat staan aanmoedigen. Terwijl niets zo natuurlijks is als masturberen, en dat mag gezegd worden! En het grappige is, uiteraard met de kennis van nu, dat toenmalig president Bill Clinton degene was die haar ontsloeg.

Welke dagen staan ook op 28 mei in de agenda genoteerd?

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht