28 januari – Tuinvogeltelling | Chinees Nieuwjaar | Europese Dag van Databescherming

Nationale Tuinvogeltelling op 28 en 29 januari

Tienduizenden mensen tellen al sinds 2003 één weekend in januari de vogels in hun tuin of balkon. Dankzij al deze vrijwilligers krijgt men een inzicht naar de aantallen, de soorten vogels en welke vogels “onze” tuin of balkon gebruiken. Als we ieder jaar op dezelfde manier tellen, kan Vogelbescherming Nederland in de gaten houden met welke vogels het goed gaat en met welke slechter. Zo weten ze welke vogels aandacht nodig hebben.

Tel dit weekend een haf uurtje de vogels in je tuin en geef je telling door vóór maandag 30 januari 12.00 uur ’s middags via de app Tuinvogels of op de website. Hoe je de telling op de juiste manier doet kun je lezen op tuinvogeltelling.nl. De Tuinvogeltelling app kun je donwloaden in de Google Play appstore of de iTunes appstore.

Chinees nieuwjaar

Niet alleen in China en Taiwan wordt vandaag het nieuwjaar uitbundig ingeluid, de rotjes vliegen je wereldwijd om de oren. De Chinatowns laten wereldwijd van zich spreken en vieren net zo uitbundig mee.
Ook in Nederland worden vandaag veel activiteiten georganiseerd; in Rotterdam, Amsterdam en in Den Haag vindt de 15e landelijke viering plaats.

Het Jaar van de Haan

Volgens de Chinese Dierenriem begint vandaag het Jaar van de Haan. Wanneer ben je een “Haan” volgens de Chinese astrologie? Als je geboren bent (of wordt) in 1909, 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981, 1993, 2005, 2017, 2029 dan ben je een “Haan”. Zijn deze mensen ook echt een “haantje”? Laat ik het zo zeggen, mensen geboren onder het teken Haan staan volgens de Chinese astrologie graag in de schijnwerpers, spenderen veel tijd en geld aan hun uiterlijk, zijn koppig en egocentrisch. In hun omgang zijn ze direct en zelfverzekerd, niet erg subtiel, zelfs bazig en bot waardoor ze anderen afschrikken.

Zijn er ook positieve dingen op te noemen? Jazeker! Ze zijn energiek, goed georganiseerd, werken hard om hun ambities waar te maken, ze zijn scherpzinnig, nauwgezet, vindingrijk en flexibel. Met hun gevoel voor humor, goede smaak en interessante verhalen zijn ze aangenaam gezelschap.

Europese Dag van Databescherming

Op 28 januari 1981 wordt door de Europese Raad een alles bepalende wet aangenomen; het was de eerste juridische bindende internationale wetgeving op het gebied van persoonlijke gegevensbescherming.

Europese Dag van Gegevensbescherming, Europese Dag van Databescherming of Europese Dag van de Dataprivacy? Hoe je de European Data Protection Day ook noemt, iedereen heeft recht op bescherming van persoonsgegevens in alle aspecten van het leven: thuis, op het werk, tijdens het winkelen, bij het ontvangen van medische behandeling, op een politiebureau of op het internet.

Een fundamenteel recht

Wie wil er nu geen controle over persoonlijke gegevens? Het moet makkelijker worden om inzicht te krijgen welke gegevens bedrijven of instanties over je hebben, het zal gemakkelijker moeten worden om persoonsgegevens tussen dienstverleners uit te wisselen. Wat dacht je van het “recht om te worden vergeten”? Op het moment dat jij aangeeft dat je uit het bestand gehaald wilt worden van bepaalde bedrijven/organisaties, en de door hun verzamelde gegevens over jou moeten vernietigen, moet dat ook gebeuren.

Het belangrijkste recht vind ik toch wel het recht om te weten wanneer mijn gegevens zijn gehackt: bedrijven en organisaties moeten zo snel mogelijk melden dat ze gehackt zijn zodat ik de nodige veiligheidsmaatregelen kan nemen. Vanaf 2018 gaan er veel zaken veranderen.

Je hebt een recht op bescherming van je persoonsgegevens, dat is namelijk een grondrecht in de EU.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.