28 december – De Trek-er-lekker-op-uit Dag | Dag van de Onnozele Kinderen

De Trek-er-lekker-op-uit Dag

Tijdens de Kerstvakantie er even lekker op uit trekken, van binnen zitten word je ook alleen maar gaar. Er zijn evenementen genoeg waar je naar toe kunt gaan, kijk maar eens op dagjeweg.nl. Tijdens de Kerstvakantie is elke dag een ideale Trek-er-lekker-op-uit Dag, toch? Mijn favoriet voor de Trek-er-lekker-op-uit Dag is:

Het Nederlands IJsbeelden Festival

Het thema voor het Nederlands IJsbeelden Festival 2016-2017 is: “Music Inspires”. Of je nu houdt van klassiek of modern, Hollandse hits of wereldmuziek, Michael Jackson of Justin Bieber, oude discokrakers of de nieuwste techno, alles wordt in glinsterend sneeuw en kraakhelder ijs uitgebeeld. In combinatie met “special effects” worden ijsbeelden van wel 6 meter hoog tot leven gewekt. Laat je verwonderen en kom naar de grootste editie ooit van het Nederlands IJsbeelden Festival.

Wil je 20% korting op de tickets?

Als je volger van dagenvanhetjaar.nl op Twitter of Facebook wordt of nieuwsbriefabonnee dan krijg je van mij een kortingscode van 20% korting op de tickets. Ben je al volger op Facebook of Twitter? Stuur dan even een privéberichtje en ik stuur je de kortingscode toe

Dag van de Onnozele Kinderen

Bij het woord “onnozel” denk ik aan de synoniemen schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig. In dat kader gezien kun je wellicht mijn verbazing begrijpen dat er een speciale herdenkingsdag is voor “onnozele kinderen”.

Onnozel stamt af van het woord onnosel; de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat “onschuldig” en “onschadelijk” betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag…vind het dan toch een beetje luguber hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen.

Koning Herodes I

Op het moment dat koning Herodes I van de drie wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren werd hij bang voor zijn eigen positie. Nadat de wijzen in een droom zagen dat Herodes de nieuwe Joodse pasgeboren koning wilde doden, leidden ze hem om de tuin. Op het moment dat koning Herodes I daar achter kwam werd hij woedend en als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden zodat de nieuw geboren koning zou worden vermoord.

De vermoordde “onschuldige en onschadelijke ” jongetjes worden gezien als de eerste martelaren en worden daarom herdacht.

En dan maar zeggen dat dromen bedrog zijn

Het kindje Jezus ontsprong de dans omdat zijn vader Jozef in een droom een boodschap van een engel had gekregen. De engel vertelde over de aanstaande moordpartij onder pasgeboren jongetjes. Jozef besloot toen om met het gezin naar Egypte te vluchten. Daar bleven ze tot aan de dood van koning Herodes I.

Hoe wordt deze dag vandaag de dag gevierd?

Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook nog eens de baas in het gezin. Vroeger gingen de kinderen, net als bij Sint Maarten, de straat op om te bedelen voor snoep en geld. Typisch was dat de kinderen verkleed gingen als volwassenen.

Vooral in zuidelijk Nederland en Noord Vlaanderen vieren kinderen het Onnozele-kinderenfeest.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.