foto ondersteunt nacht van de vleermuis

28 augustus – Europese Nacht van de Vleermuis | Gronings Ontzet | Lees Stripboeken in het Openbaar Dag| Red Head Days

Europese Nacht van de Vleermuis

Sinds 1997 wordt in meer dan 30 Europese landen in het laatste volle weekend van augustus de Nacht van de Vleermuis gehouden. Natuurbehoud organisaties en vleermuis georiënteerde organisaties uit heel Europa organiseren vandaag allerlei activiteiten met als doel om ons te onderwijzen over hoe vleermuizen leven. Dat doen ze in Nederland bijvoorbeeld door een vleermuisexcursie met bat detector organiseren. In België zijn dit weekend ook allerlei vleermuis activiteiten. Klik hier voor excursies in België tijdens Nacht van de Vleermuis.

Wat is het verschil tussen de vleerhond en de vleermuis?

  • vleermuizen eten insecten terwijl vleerhonden vruchten eten
  • vleerhonden leven in bomen, vleermuizen lin grotten
  • vleermuizen zijn kleiner dan vleerhonden
  • vleerhonden leven in grote groepen
  • vleermuizen beschikken over sonar (echolaocatie), vleerhonden niet
  • vleerhonden hebben een beter gezichtsvermogen

Gronings Ontzet in een notendop

In het jaar rampjaar 1672 werd op 28 augustus de belegering van de stad Groningen opgeheven na een beleg van amper een maand door de prins-bisschop van Münster, Bernhard von Galen aka “Bommen Berend” ; hij werd bijgestaan door Keulse troepen. De bijnaam van de prins-bisschop laat zich makkelijk verklaren, Bernhard von Galen heeft tijdens het Gronings beleg de stad met maar liefst zo’n 9.000 kanonschoten en 5.000 bommen (brandbommen en stinkpotten) bestookt. En dat in 4 weken tijd!

Een niet te onderschatte rol bij het Gronings Ontzet heeft Carl von Rabenhaupt, legercommandant van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, gespeeld. Hij hielp de Groningers zich te verzetten tegen “Bommen Berend”.

Lees Stripboeken in het Openbaar Dag

De eerste viering van Read Comics in Public Day (Lees Stripboeken in het Openbaar Dag) vond plaats in 2010. Initiators waren Brian Heater en Sarah Morean, hoofdredacteurs van de huidige stripsite Daily Cross Hatch. De reden om deze dag te beginnen was omdat Heater zich schaamde om als volwassenen een stripboek in het openbaar te lezen. Dus, vandaag op de geboortedag van de beroemde stripauteur Jack Kirby kun je schaamteloos in het openbaar een stripboek uit je aktetas halen en deze zonder gene in de trein/bus/tram of waar dan ook lezen.

Stripmaker des Vaderlands

Wist je dat we in Nederland ook een Stripmaker des Vaderlands hebben? Eigenlijk verbaast me dat niet. Als je bedenkt dat alles wat je maar kan verzinnen tussen Asielzoeker des Vaderlands en Zangeres des Vaderlands wel een des Vaderlands heeft. Niets afdoende aan de titel hoor. Geloof best dat Margreet de Heer apetrots is dat zij de eerste Stripmaker des Vaderlander is.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht