27 november – Dag van de Ambachten | Advent | Hannie Schaftherdenking | Spinozadag

10e editie Dag van de Ambachten (BE)

Wat is de Dag van de Ambachten? De Dag van de Ambachten is een nationaal, gratis te bezoeken!, evenement waar je kunt kennismaken met Belgische ambachtslieden. Ongeveer 700 ambachtslieden doen mee aan Dag van de Ambachten. De evenementen zijn verspreid over heel België, klik hier voor het overzichtskaartje.

Eerste Zondag van de Advent

Vandaag is de eerste zondag van de Advent, het begin van een periode waarop men zich voorbereid op de komst (adventus) van de Heer Jezus Christus. De advent is vooral een periode van voorbereiding op de viering van Kerstmis, het geboortefeest van Jezus Christus.

De advent kent 4 zondagen, de eerste zondag van de advent staat in het teken van de verwachting van de tweede komst van de Heer aan het einde der tijden.

In sommige streken gebruikt men een Adventskalender en/of een Adventskrans. De Adventskalender is een kalender die voor elke dag een luikje heeft, als je zo’n luikje opent dan zit er vaak een kleinigheid in verstopt. In een Adventskrans staan 4 kaarsen, zij staan symbool voor elke zondag van de advent periode. In sommige kringen is het traditie om de derde adventskaars een roze kleur te geven, dit als verwijzing naar de groeiende vreugde.

Herdenking Hannie Schaft

Op de laatste zondag van november wordt ieder jaar de Nationale Hannie Schaftherdenking gehouden. Vorig jaar werd de Herdenking groots gevierd omdat het dat jaar 70 jaar geleden was dat Hannie Schaft, het meisje met het rode haren, vanuit de St. Bavokerk werd herbegraven.

Het Herdenkingsprogramma begint om 13:00 uur en wordt dit jaar traditiegetrouw weer gehouden in de Groenmarktkerk te Haarlem. De Hannie Schaftlezing wordt dit jaar verzorgd door de Marokkaans-Nederlandse politica van de Partij van de Arbeid, tevens Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Khadija Arib.

Spinoza Kring

De Amsterdamse Spinoza Kring organiseert voor de negende keer de Spinozadag, een lezingen- en discussiemiddag ter ere van de geboortedag (24 november 1632 ) van de wereldberoemde Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza. Vandaag vragen de bezoekers en sprekers van de Spinozadag zich af hoe om te gaan met de verschillen in religie en levenswijze en of Spinoza’s denkbeelden daarbij nog van toepassing zijn. Kortom: “de actualiteit van Spinoza’s politieke filosofie”

De zaal is open om 11.30 uur en het programma start om 12.00 uur. Kaarten zijn aan de kassa van Paradiso verkrijgbaar: €15,00 (studenten betalen €10,00).

Spinoza voor dummies

Om me te verdiepen in de “wie wat en waar” vraag was ik eigenlijk op zoek naar het boek “Spinoza voor dummies”, jammer genoeg niet gevonden. Op het internet is gelukkig wel veel informatie te vinden over Spinoza. Als ik het een beetje samenvat dan kom ik tot het volgende: Baruch Spinoza leefde in de zeventiende eeuw, hij werd geboren in Amsterdam op 24 november 1632 en is op 44 jarige leeftijd gestorven in Den Haag. Hij was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper van Portugees-Joodse afkomst en stond aan het begin van de Verlichting.

Omdat hij de zuivere waarheid en juistheid van de Bijbel in twijfel trok werd er door de Joodse gemeenschap een banvloek over hem uit gesproken. Zijn belangrijkste boek is ongetwijfeld “Ethica”, een filosofisch boek met het thema: het achterhalen van de rationele opbouw van het universum en de plaats van de mens daarin.

Wat wij toeval noemen, is het toevluchtsoord der onwetendheid”, aldus Spinoza.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.