afbeelding versterkt atlantisch woud

27 mei – Internationale Dag van het Atlantisch Woud | Eibertjesdag | Europese Dag van de Buren (BE) | Dag van de Zonnebrand | Internationale Dag van de Spoedeisende Geneeskunde | Campina Open Boerderijdagen | Dutch Water Week

Foto voor banner is afkomstig van Parrot Of The Day

Internationale Dag van het Atlantisch Woud

Op woensdag 27 mei vieren we de Internationale Dag van het Atlantisch Woud. Centraal staat de noodzaak om de ontbossing te stoppen, het aangetaste bos te herstellen, het aantal beschermde gebieden (zowel openbare als particuliere) te vergroten en het beheer van de reeds bestaande te verbeteren. Waar het Atlantische Woud zich vroeger uitstrekte over meer dan 1,3 miljoen vierkante kilometer land, is nu nog slechts 12% van zijn oorspronkelijke grootte over.

Meer dan 120 miljoen mensen wonen in het gebied dat het bos zich uitstrekte, en samen met zijn bewoners zijn ook boeren, particuliere bedrijven, deelstaatregeringen, gemeentelijke overheid, federale overheid, NGO’s, universiteiten en onderzoeksinstituten betrokken bij het beheer van het bos. De meeste van deze belanghebbenden willen verschillende dingen voor en van het bos.

Het Atlantisch Woud in cijfers

Volgens het WWF is het “Atlantic Forest een van de ecologisch meest diverse ecosystemen op aarde. Het is de thuisbasis van 20.000 soorten planten, waarvan er meer dan 9000 nergens anders te vinden zijn. Er zijn 450 verschillende boomsoorten gevonden op slechts één hectare.”

  • van de 1.000.000 km2 (386.000 vierkante mijl) oorspronkelijk Atlantisch Woud dat ooit de kust van Brazilië bedekte, is nu nog maar 7% over
  • in Paraguay blijft ongeveer 13% van het oorspronkelijke bos over
  • meer dan 52% van de boomsoorten en 92% van de amfibieën in het Atlantische Woud komen nergens anders ter wereld voor
  • 6.000 plantensoorten, 263 amfibieën en 160 zoogdieren, waaronder 22 soorten primaten, zijn endemisch
  • twee van ’s werelds grootste steden (Rio de Janeiro en Sao Paulo) liggen in de Atlantisch Woud

Wie zette in 1832 voet in Brazilië?

Het Atlantische Woud beschermt een van ’s werelds rijkste biodiversiteiten, biedt een ongeëvenaard natuurschoon en draagt bij aan de zoetwatervoorziening van meer dan de helft van de Braziliaanse bevolking. En ook aan de klimaatregulering in enkele van de grootste Braziliaanse steden. Het is eigenlijk onmogelijk om geen superlatieven te gebruiken als je het over het Atlantische Woud hebt, een van de meest weelderige bossen ter wereld. Daarom is het belangrijk om het woud te beschermen. Zeker als je bedenkt dat er nog maar 7% van het oorspronkelijk bioom bestaat en 60% van de met uitsterven bedreigde dieren in Brazilië afhankelijk is van deze omgeving om te overleven. Charles Darwin die in 1832 in Brazilië terecht kwam zou in zijn graf omdraaien als hij zag hoeveel van het Braziliaanse Atlantische Woud was vernietigd.

Onderstaande dagen en week willen ook graag onze aandacht:

Deel dit bericht