afbeelding versterkt anosmie dag

27 februari – Wereld Anosmie Dag | Chili Con Carne Dag (VS) | Nationale Pokémondag | Internationale Dag van de IJsbeer | Wereld NGO Dag | Wereld Degenslikkers Dag | International Tongbrekers Wedstrijddag | Week van de Vrijwilliger (BE) | Start virtuele Batibouw Week (BE)

Wereld Anosmie Dag

Op 27 februari 2012 maakte de Amerikaanse Daniel Schein een Facebook evenementenpagina aan die hij Anosmia Awareness Day noemde. Hij wilde met Wereld Anosmie Dag ons bewust maken van het bestaan en de impact van de aandoening anosmie. Sinds de uitbraak van de COVID-19-pandemie wordt er vaker gesproken over deze aandoening. Schaam je niet als je niet weet waarover het gaat. Heb het ook moeten opzoeken. Hoewel ik nog nooit de term anosmie voorbij heb horen komen ben ik wel bekend met de aandoening. Niet dat ik er zelf last van heb maar deze aandoening kan net zoals dysgeusie (veranderde smaak) passen bij een COVID-19-infectie. Je zult intussen wel geraden hebben waar anosmie voor staat: totaal verlies van het reukvermogen. Leuk weetje: de term anosmie is afgeleid van het Griekse woord osmie, wat geur betekent.

Kun je genezen van anosmie?

Patiënten met anosmie veroorzaakt door virale infecties of hoofdtrauma’s, krijgen steeds vaker het advies om reuktraining uit te proberen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een consequente geurtraining het reukorgaan en de hersenen geprikkeld en geactiveerd worden. Dat zorgt ervoor dat de reuk deels, of in sommige gevallen zelfs helemaal terug kan komen. Dat staat te lezen op de website van de Anosmievereniging.

Chili Con Carne Dag (VS)

Waar ligt de oorsprong van chili zoals de Amerikanen chili con carne noemen. Als je op het internet achter de geschiedenis van chili con carne aangaat dan kom je diverse verhalen tegen. Waar het niét vandaan komt is Mexico, daar is 95% het wel over eens. Waar dan wel zul je denken. Tja daar zijn “de geleerden” het niet over eens. Mijn favoriete oorsprongsverhaal zal ik met jullie delen. We gaan terug naar de 17e eeuw, de tijd waarin María Coronel y Arafia (2 april 1602 ) leefde. Op zestienjarige leeftijd ging zij (en haar moeder en zus) bij de orde der Franciscanen en haar ouderlijk huis werd het klooster van haar woonplaats Ágreda. Zij koos ervoor om als zuster Maria de Jesus de Agreda verder door het leven te gaan.

De teleporterende non

Er wordt gezegd en geschreven dat Maria de Jesus de Agreda de gave had om op twee plaatsen tegelijkertijd te zijn. Zij verscheen als missionaris ontelbare keren aan de indianen in Texas om daar het woord van God te verkondigen. Op het moment dat een groep indianen naar de Franciscaanse zendelingen in New Mexico gingen om gedoopt te worden, vielen de zendelingen zo wat van hun geloof. Het was nogal al een lastig verhaal om de indianen te overtuigen van de bijbel en zo. De zendelingen vroegen om een verklaring. De indianen vertelde dat een vrouw in een blauw gewaad hen had opgedragen om op zoek te gaan naar zendelingen met het verzoek om gedoopt te worden.

Wat heeft dit met chili con carne te maken?

Na gedegen onderzoek bleek het om de Spaanse non, latere Moeder-overste, Maria de Jesus de Agreda te gaan. Een bisschop was aanwezig geweest bij één van Maria de Jesus de Agreda astrale reizen en trad op als getuige. Saillant detail is dat zuster Maria nooit het klooster heeft verlaten. Wat heeft bovenstaand verhaal nu met chili con carne te maken?

Er wordt verteld dat bij terugkomst van één van haar astrale reizen zij de ingrediënten voor chili con carne op een boodschappen briefje schreef: chili pepers, bizon vlees, uien en tomaten. Het was natuurlijk wel een dingetje om bizon vlees te krijgen in Spanje. Maar we mogen dus uit dit verhaal concluderen dat de indianen uit Texas aan de basis staan van de chili con carne.

Het is dringen vandaag op de “dagen/weken van” kalender:

Deel dit bericht