27 december – Vuurwerkangst | Dag van de Popquiz | Louis Pasteur

Vuurwerkangst

Onze vorige hond was doodsbang voor de knallen van vuurwerk, het was zo hartverscheurend om dit te zien. Hij, een hond van ruim 23 kilogram, kroop dan in elkaar en sprong op schoot, trillend en bevend. Natuurlijk hebben we van alles geprobeerd om de vuurwerkangst bij Buster weg te halen. Van vuurwerktraining tot aan een verdamper die een geruststellende geur voor honden zou verspreiden. De enige die er rustig van werd was ik. Werkelijk niks hielp,we zijn zelfs voor het vuurwerk gevlucht naar een adresje in Frankrijk (Maison de la Découverte) waar je in een oase van rust terecht kwam. En dat was het enige dat hielp.

Denk na voordat je vuurwerk afsteekt!

Onze huidige hond is gelukkig totaal niet bang voor vuurwerk maar in gedachten denk ik aan alle honden en andere dieren die er wel bang voor zijn. Ook al mag je wettelijk gezien sinds 2014 alleen nog maar vuurwerk afsteken op 31 december, je hoort het al weken knallen. Gelukkig komen er steeds meer plaatsen waar je géén vuurwerk mag afsteken. Maar wie houdt zich er aan? Wie houdt er rekening met de huisdieren? Waarom koop je (illegaal) vuurwerk en steek je dat al af vanaf half november? Wat is daar de lol van? Waarom steek je vuurwerk af en gooi je dat naar (huis)dieren? Leg me de logica hierachter eens uit.

Dag van de Popquiz

In 2013 werd op 27 december de eerste Nationale Dag van de Popquiz georganiseerd. Een leuke avondvullende quiz, voor iedereen met een heel klein beetje muziekkennis goed te doen. Het grote voordeel is dat je niet alleen speelt maar in een eigen samengesteld team, én je hoeft gelukkig geen podium op of zo. De vragen zijn muziekfragmenten van de jaren 60 tot aan nu.

Weet jij het antwoord op de volgende vragen? Doe dan mee!
  • wie speelt drums op Paul Simons “50 ways to leave your lover”?
  • “I’m the urban space man” was de enige hit van The Bonzo Dog Doo Dah Band. Het lied werd geproduceerd door Apollo C. Vermouth. Als dank daarvoor werd hij door dezelfde band belachelijk gemaakt in het lied ” Mr. Apollo” (everybody knows that a healthy body makes a healthy mind). Wie was Apollo C. Vermouth?
  • in de jaren 70 speelden achter een volgens Sieb Warner, Eelco Gelling en Robert-Jan Stips bij The Golden Earring. Noem van elk lid een band waarin zij ook speelden.

Van ‘s-Gravenzande tot Wormer; op 49 locaties kun je dit jaar mee doen aan de popquiz. Wil je weten of er bij jou in de buurt een popquiz wordt georganiseerd, klik dan hier.

Louis Pasteur; de oprichter van de microbiologie

Honderdzesennegentig jaar geleden kwam hij ter wereld in het Franse plaatsje Dole (Jura). Zijn vader was een eenvoudige zelfstandige leerlooier en oud soldaat in het Napoleontische leger. Zijn moeder was een ijverige geestdriftige huisvrouw met veel verbeeldingskracht. Enig kind Louis groeide uit tot één van de grootste wetenschappers ooit.

En daar staan we vandaag even bij stil want hij, Louis Pasteur (27 december 1822 – 28 september 1895), was niet alleen één van de grondleggers op het gebied van de microbiologie. Hij was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Pasteur maakte veel bijdragen op het gebied van de volksgezondheid, het maken en testen van een reeks van vaccins voor difterie, cholera, gele koorts, pest, miltvuur en tuberculose.

Wat is pasteurisatie?

Pasteurisatie is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Overigens wordt er nu nog steeds volop rauwmelkse kaas gegeten, dat meestal boerenkaas wordt genoemd.

Deel dit bericht