27 december – Dag van de Popquiz | Vuurwerkangst | Louis Pasteur

Dag van de Popquiz

In 2013 werd 27 december uitgeroepen tot Dag van de Popquiz. Voor iedereen met een beetje muziekkennis is dit echt hartstikke leuk om aan mee te doen. Het grote voordeel is dat je niet alleen speelt maar in een eigen samengesteld team, én je hoeft gelukkig geen podium op of zo. De vragen zijn muziekfragmenten die terug gaan naar de jaren 60 tot aan nu. Wil je weten wat voor soort vragen er gesteld worden, klik dan hier.

In bijna 50 steden wordt er een popquiz georganiseerd, van Alkmaar tot Zwolle. Wil je weten of er bij jou in de buurt een popquiz wordt georganiseerd, klik dan hier.

Vuurwerkangst

Gelukkig mag je sinds 2014 alleen nog maar vuurwerk afsteken op 31 december, van 18.00 uur ’s avonds tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts. Maar wie houdt zich er aan? Wie houdt er rekening met de huisdieren? Waarom koop je (illegaal) vuurwerk en steek je dat al af vanaf half november? Wat is daar de lol van? Waarom steek je vuurwerk af en gooi je dat naar (huis)dieren? Leg me de logica hierachter eens uit.

Ik ben helemaal niet voor een algeheel vuurwerkverbod, echt niet hoor maar degene die vuurwerk afsteken buiten de aangegeven tijd gooien hun eigen glazen in. Niet echt bijzonder bijdehand!

Louis Pasteur, de oprichter van de microbiologie

Honderdvierennegentig jaar geleden kwam hij ter wereld in het Franse plaatsje Dole (Jura). Zijn vader was een eenvoudige leerlooier maar Louis groeide uit tot één van de grootste wetenschappers ooit. En daar staan we vandaag even bij stil want hij, Louis Pasteur (27 december 1822 – 28 september 1895), was niet alleen één van de grondleggers op het gebied van de microbiologie. Hij was een Franse scheikundige en bioloog, vooral bekend vanwege de naar hem vernoemde pasteurisatietechniek en door zijn ontdekking van het vaccin tegen hondsdolheid. Pasteur maakte veel bijdragen op het gebied van de volksgezondheid, het maken en testen van een reeks van vaccins voor difterie, cholera, gele koorts, pest, miltvuur en tuberculose.

Wat is pasteurisatie?

Pasteurisatie is een proces in de voedselindustrie dat schadelijke bacteriën in aan bederf onderhevige voedselproducten vernietigt door het voedsel kort te verhitten, zonder het product te beschadigen. Overigens wordt er nu nog steeds volop rauwmelkse kaas gegeten, dat meestal boerenkaas wordt genoemd.

Een geliefde quote van Pasteur: “A bottle of wine contains more philosophy than all the books in the world.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.