foto ondersteunt dag van cosplay

27 augustus – Dag van Cosplay | Steen Papier Schaar Dag

Foto’s voor banner zijn afkomstig van Winnie van Zalm. Hartelijk dank daarvoor.

Dag van Cosplay

Het blijft een beetje verwarrend. Volgens de één is het vandaag Internationale Dag van Cosplay, volgens de ander is het aankomend weekend. Eigenlijk komt het dit jaar niet zo nauw, dankzij COVID-19 zullen de meeste evenementen en activiteiten afgelast zijn. Maar dat weerhoudt de echte die-hard er niet van om zijn of haar cosplay kostuum aan te trekken. Ik geef ze geen ongelijk. Sommige hebben hier maanden aangewerkt. En dan wil je het ook laten zien.

Gelukkig leven we in het digitale tijdperk en kun je met een toepasselijk hashtag je outfit showen op sociale media. Trouwens, wist je dat het woord cosplay komt van de samentrekking van de woorden “costume” (vermomming) en “play” (spel)? Hartstikke leuk allemaal, maar wat is in hemelsnaam “cosplay”?

Definitie van Cosplay

Cosplay (コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij mensen (cosplayers) personages, ideeën of objecten uit stripboeken, animaties, manga, films, series of computerspel-personage uitbeelden met behulp van (vaak zelfgemaakte) kostuums, rollenspel en accessoires. Je komt ze tegen bij speciale cosplay evenementen. Dus als je ooit in de bus zit met Spiderman of Black Cat dan weet je dat er een cosplay conventie in de buurt is. Oh, en als je denkt dat dit echt iets van de laatste jaren is dan zit je goed fout!

Hoe het allemaal begon

Tijdens de allereerste World Science Fiction Conventie (Worldcon) in 1939 verschenen de sciencefiction schrijver Forrest J. Ackerman en zijn vriendin Myrtle R. Douglas (“Morojo”) in zelf ontworpen en genaaide kostuums op de conventie: dit wordt beschouwd als voorloper van cosplay.

Wereld Steen Papier Schaar Dag

Wellicht beter bekend onder de Engelse naam van het spelletje Rock Paper Scissors. Maar ondanks de naam is het niet een spel dat van origine uit het Verenigd Koninkrijk komt of de Verenigde Staten. De eerste bekende schriftelijke vermelding van het spel staat te lezen in Wuzazu, een boek geschreven door de Chinese schrijver Zhaozhi Xie (ca. 1600 na Christus). Hij schreef dat het spel terug te voeren was naar de Chinese Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 na Christus). In de achttiende eeuw duikt het op in Japan. Doordat Japan aan het begin van de 20e eeuw meer contact kreeg met het Westen werd het spel ook hier bekend.

Rock Paper Scissors

In 1924 verscheen in de Britse krant “The Times” een artikel waarin het traditionele Italiaanse handspel “morra” werd omschreven. Een lezer van de krant merkte op dat “morra” gelijkenissen vertoonde met het mediterraanse spel “zot” of “zhot”. Een andere lezer schreef vervolgens aan de krant dat het beschreven handspel het Japanse handspel “Janken” moest zijn die hij/zij vaak had gezien toen hij/zij in Japan verbleef.

“Janken” maakt gebruik van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar. De Engelstalige naam is ontleend aan een vertaling van de namen van de drie Japanse handgebaren voor steen, papier en schaar.

Deel dit bericht