27 april – Koningsdag | Wereld Design Dag | Wereld Tapir Dag

Koningsdag in Tilburg

Weerbericht voor Koningsdag: haal je (oranje)poncho en winterjas maar uit kast, het wordt een frisse lentedag en tussen de buien door is regelmatig ruimte voor de zon. Medelijden heb ik met alle kinderen en volwassenen die sinds gisteren met hun spulletjes op de vrijmarkt staan. Medelijden heb ik met het koningshuis dat vandaag in Tilburg weer breed lachend het weer zal moeten trotseren. Ik heb geen medelijden met mezelf want ik weet wel waar ik op Koningsdag uithang, lekker voor de buis met een kop warme chocolademelk en een oranje tompouce.

Wereld Design Dag

Op 27 april 1963 werd International Council of Graphic Design Associations (icograda) opgericht. Een organisatie die zich inzette voor de grafische ontwerp sector en haar designers, die de mens en het milieu daarbij niet het oog verloor. Om stil te staan bij de oprichtingsdag lanceerden Icograda in 1995 World Design Day, het is eveneens een dag om stil te staan bij de rol die deze sector heeft gehad en heeft in ons leven. De wereld zou er een stuk minder mooi uit zien zonder “design”.

In 2014 werd de naam veranderd in ico-D (International Council of Design), deze wijzing geeft de ambitie weer: een internationale stem zijn voor “design” die alle ontwerpdisciplines weerspiegelt, die zich sterk maakt voor meer aandacht voor vormgeving en onderwijs.

WDD2017:”Begin Jong”

Ico-D heeft dit jaar voor het thema “Young Start” gekozen. Met de gedachte “de kinderen van vandaag zijn de leiders van morgen” in het achterhoofd wil Ico-D kinderen op jonge leeftijd enthousiasmeren voor het vakgebied “design” door bijvoorbeeld educatieve workshops aan te bieden.

Het is een gegeven dat designers beschikken over de volgende kwaliteiten: optimistisch, creatief, analytisch, nieuwsgierig, empathisch vermogen hebbend, een designer is iemand die goed kan samenwerken en die niet alleen nadenkt over de lange, maar ook over de korte en middellange termijn. Als alle kinderen leren te denken en te doen als designers dan zullen we in de toekomst geen wereldleiders meer hebben als Trump, Poetin of Erdoğan. 😉

Wereld Tapir Dag

Dankzij ontginning van het regenwoud voor mijnbouw, palmolieplantages, wegen of nederzettingen is de tapir een bedreigd diersoort geworden. Is dat erg? Ja! De tapir is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem, doordat ze vooral bladeren en vruchten eten zijn ze de “zaadverspreider” van het regenwoud.
En dat is het bruggetje naar het doel van World Tapir Day. Deze dag is bedoeld om meer aandacht te genereren voor de stille kracht van het regenwoud en om donaties binnen te hengelen zodat er land gekocht kan worden waarop tapirs vrij kunnen rondlopen zonder dat “de mens” hen bedreigd.

Willen we onze planeet redden en klimaatverandering voorkomen? Begin dan met het redden van de tapir.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.