26 november – Dag van de Beelddenker| koopnietsdag | Pippi Langkous | Anti-Obesitas Dag

Dag van de Beelddenker

Als jij aan het woord “stoel” denkt, wat zie je dan? Zie je een stoel of zie je de het woord stoel? Als je het woord stoel ziet dan ben jij geen beelddenker. Een beelddenker denkt namelijk in beelden, gebeurtenissen en ervaringen. Taal komt pas aan de orde nadat het beeld “bekeken” en begrepen is.

Een beelddenkend kind denkt vele malen sneller dan een taaldenker denkt. Een verschil van meer dan 20 beelden in een seconde tegenover 2 woorden per seconde. Dat lijkt allemaal erg handig maar de praktijk is dat we in een wereld leven die communiceert met woorden. Daardoor komen kinderen op school ook vaak in de problemen; ze lezen vaak langzamer, voor toetsen hebben ze eigenlijk meer tijd nodig en veel beelddenkers hebben moeite met spellen en spiegelen veel letters.

Je kunt dus vandaag naar de Dag van de Beelddenker in Oud-Turnhout (BE), luisteren naar interessante sprekers, workshops volgen of langs de stands lopen. Kinderen mogen gratis naar binnen en volgen hun eigen programma.

Niet-Winkeldag aka koopnietsdag

De Niet-Winkeldag is een consumptie-bewustwording dag en tevens een internationale protestdag tegen de Westerse consumptiemaatschappij. In 1995 werd door de Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, deze dag in Nederland geïntroduceerd.

Consumeerderen of Consuminderen?

Ben jij een impuls koper, iemand die koopt om het kopen of ben jij iemand die per se altijd de laatste gadgets moet hebben, ongeacht of je er iets mee kunt doen of niet? Hoe bewust ben jij eigenlijk van je eigen koopgedrag? Mijn koopgedrag hangt af van de inhoud van mijn portemonnee, en aangezien die niet zo rijk gevuld is dat ik aan elke hype of mode kan meedoen schaar ik mezelf onder de personen die zich bewust zijn van hun eigen koopgedrag. Maar ook ik heb weleens last van impulsaankopen hoor, ben echt geen heilige. 

Pippi Langkous is jarig

Ik was 6 jaar en ik wilde net zo als Pippi zijn en ook een paard en aapje als huisdier hebben. Was mijn vader ook maar piratenhoofdman en koning van het eiland Taka Tukaland in plaats van bij Philips te werken, is toch veel stoerder? Wat zou dat fijn zijn als niemand tegen je zei dat je naar bed moest, dat je een hele verjaardagstaart alleen op kon eten, dat je oersterk was en voor niemand bang hoefde te zijn. Het enige waarom ik eigenlijk toch maar liever Gina was, was dat mijn moeder dan niet in de hemel zou zijn net zoals de moeder van Pippi.

♫Hai Pippi Langkous, tjollehee tjollehee tjollehopsasa. Hai Pippi Langkous die doet haar eigen zin. ♫

Anti-Obesitas Dag

De eerste Anti-Obesitas Dag werd in 2001 gelanceerd door de VLCC Group; een Indiase bedrijf gefocust op wellness, opgericht door mevrouw Vandana Luthra in 1989. Anti-Obesitas Day kreeg brede media-aandacht en werd een jaarlijkse campagne. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken over de gezondheidsproblemen die obesitas met zich meebrengt.

Heb jij dat ook? Als ik aan India denk, denk ik aan mantra’s. Heb een mantra gevonden voor een betere of goede gezondheid voor jezelf en voor anderen. Om Namo Bhagavate, Vasudevaya Dhanvantraye, Amritakalasha Hastaya Sarvamaya, Vinashanaya Trailokyanathaya Shri, Mahavishnave Namaha.” 
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.