26 november – Dag van de Ambachten | Herdenking Hannie Schaft | Spinozadag | Anti-Obesitas Dag

Dag van de Ambachten (BE) 

Wat is de Dag van de Ambachten? De Dag van de Ambachten is een nationaal, gratis te bezoeken!, evenement waar je kunt kennismaken met Belgische ambachtslieden. Ongeveer 700 ambachtslieden doen mee aan Dag van de Ambachten. De evenementen zijn verspreid over heel België, klik hier voor het overzichtskaartje.

Herdenking Hannie Schaft 

Op de laatste zondag van november wordt ieder jaar de Nationale Hannie Schaftherdenking gehouden. Het Herdenkingsprogramma begint om 13:00 uur en wordt dit jaar traditiegetrouw weer gehouden in de Groenmarktkerk te Haarlem. De Hannie Schaftlezing wordt dit jaar verzorgd door prof. dr. Alexander Rinnooy Kan, Hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam en Eerste Kamerlid voor D66.

Spinozadag 

De Amsterdamse Spinoza Kring organiseert voor de 10e keer de Spinozadag. Deze dag wordt op of rond de geboortedag van de Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza (24 november 1632) gehouden. De dag heeft als titel: “Spinoza en de oneindigheid”. Toegangskaarten zijn aan de kassa van Paradiso verkrijgbaar : €15,00 inclusief daglidmaatschap, voor studenten €10,00. Kassa gaat om 11.30 open.

Spinoza voor dummies

Om me te verdiepen in wie wat en waar was ik op zoek naar het boek “Spinoza voor dummies”, jammer genoeg niet gevonden. Op het internet is gelukkig wel veel informatie te vinden over Spinoza. Als ik het een beetje samenvat dan kom ik tot het volgende: Baruch Spinoza leefde in de zeventiende eeuw, hij werd geboren in Amsterdam op 24 november 1632 en is op 44 jarige leeftijd gestorven in Den Haag. Hij was een Nederlands filosoof, wiskundige, politiek denker en lenzenslijper van Joods-Portugese afkomst en stond aan het begin van de Verlichting.

Omdat hij de zuivere waarheid en juistheid van de Bijbel in twijfel trok werd er door de Joodse gemeenschap een banvloek over hem uit gesproken. Zijn belangrijkste boek is ongetwijfeld “Ethica”, een filosofisch boek met het thema: het achterhalen van de rationele opbouw van het universum en de plaats van de mens daarin.

Spreuken en citaten

Zijn denken heeft velen geïnspireerd (Goethe, Hegel, Einstein) en is ook vandaag nog uiterst actueel. Ik heb zeven spreuken/citaten geselecteerd die ik, gezien de tijd waarin we nu leven, het meest aansprekende vind:

  • Angst kan niet bestaan zonder hoop en hoop niet zonder angst.
  • Ik heb getracht niet te lachen om menselijk gedragen, er niet om te huilen en ze niet te haten, maar ze te begrijpen.
  • Iedereen moet vrij zijn om de basis van zijn overtuiging te kiezen. Dat geloof mag alleen beoordeeld worden op haar vruchten.
  • Vrede is niet de afwezigheid van oorlog. Het is een deugd, een geestesstemming, het is de dispositie voor goede daden, vertrouwen en recht.
  • De menselijke geest wordt niet met wapens veroverd, maar met liefde en grootmoedigheid.

Anti-Obesitas Dag 

De eerste Anti-Obesitas Dag werd in 2001 gelanceerd door de VLCC Group; een Indiase bedrijf gefocust op wellness, opgericht door mevrouw Vandana Luthra in 1989. Anti-Obesitas Day kreeg brede media-aandacht en werd een jaarlijkse campagne. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken over de gezondheidsproblemen die obesitas met zich meebrengt.

Heb jij dat ook? Als ik aan India denk, denk ik aan mantra’s. Heb een mantra gevonden voor een betere of goede gezondheid voor jezelf en voor anderen. “Om Namo Bhagavate, Vasudevaya Dhanvantraye, Amritakalasha Hastaya Sarvamaya, Vinashanaya Trailokyanathaya Shri, Mahavishnave Namaha.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.