Nationale Spinaziedag
Het eerste waar ik aan denk als ik Nationale Spinaziedag zie staan is: Popeye! De stoere matroos met uitpuilende onderarmen, een gemene uppercut en een voorliefde voor ingeblikte spinazie. Want, zo leerde wij als kind, van spinazie word je sterk. Met de kennis van nu kan ik je vertellen dat we zijn voorgelogen. Er werd gedacht dat in spinazie veel ijzer zit. Van ijzer in voedsel zeggen ze dat je sterke spieren krijgt. Helaas, in spinazie zit niet genoeg ijzer om je net zo sterk te laten worden als Popeye. Heb ik niks positiefs te melden over spinazie op spinaziedag? Tuurlijk wel!
Dé vraag op Spinaziedag: hoe gezond is spinazie?
Kei gezond, zeggen we hier in Noord-Brabant. Spinazie is namelijk een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Het bevat geen vetten, weinig calorieën en veel vezels. Spinazie uit de diepvries, een pot of blik bevat bijna net zoveel voedingsstoffen als de verse variant. Je moet wel even goed checken hoeveel zout er aan is toegevoegd.
Purple Day
Purple Day is een internationale campagnedag die pleit voor meer kennis over epilepsie en die de gemeenschappelijke mythen en angsten over deze neurologische aandoening hopen te verhelpen. Van Argentinië tot aan Zimbabwe, wereldwijd staat men vandaag stil bij deze “paarse dag” en draagt men iets paars! Wil je meedoen? Duik in je kast en zoek paarse kleding en/of accessoires, maak een selfie en deel deze op social media met hashtag #purpleday2020.
Hoe deze dag begon
In 2008 kwam de toen 8 jarige Cassidy Megan op het idee van Purple Day. Cassidy was zelf pas 7 jaar oud toen zij de diagnose kreeg van epilepsie. Na de diagnose voelde zij zich bang, beschaamd en alleen. Ze wilde niet dat iemand wist dat zij epilepsie had en wilde er zelf niet over praten en als kind denk je nog al gauw dat je de enige bent met epilepsie. Wil je meer info over deze dag klik dan hier.
Free the Nipple
Ja je ziet het goed, vandaag is het Free the Nipple. In goed Nederlands vertaald door mij als Bevrijd de Tepel Dag! Aangezien ik niet zo’n durfal ben laat ik deze dag stilletjes aan me voorbij gaan. Heb wel opgezocht wie verantwoordelijk is voor deze dag. De initiator voor deze dag is de actrice, activiste en filmmaker Lina Esco. Zij regisseerde de film “Free the Nipple”, een film die gaat over een paar New Yorkse activisten die vechten voor een gelijke behandeling van mannen en vrouwen. Waar de schoen wringt is dat in Amerika mannen, in tegen stelling tot vrouwen, ongestraft met een ontbloot bovenlijf op straat mogen rond lopen en foto’s en/of filmpjes met ontbloot bovenlijf delen op sociale media.
Waarom moeten vrouwen überhaupt een bh dragen?
Zo dacht Rihanna er ook over tijdens de CFDA Fashion Awards in 2014, zij verscheen daar in een outfit zonder bh. Dat zorgde voor ophef, maar ze ging een stapje verder in de clip “Wild Thoughts” van DJ Khaled. Daar kon je dwars door haar doorschijnende topje haar tepelringen zien. Oelalala dat was wat. Maar goed ik dwaal af, wat ik je wilde vragen…..doe jij mee aan #FreetheNipple dag?
Hoe ver ga jij voor gendergelijkheid?
Naar aanleiding van deze film is de internationale “Free the Nipple” beweging ontstaan. Deze beweging is géén nudisten clubje maar is een “movement” die campagne voert om de gendergelijkheid te bevorderen en de positie van vrouwen in westerse landen te verbeteren. Een campagne die vele beroemdheden zoals Courtney Love, Cara Delevingne en Miley Cyrus een warm hart toedragen. Geen gemakkelijke opgave als je in een land woont waar de president bekend staat om zijn racisme, seksisme, xenofobie en vrouwenhaat
Afgelastingen en andere invulling door het coronavirus:
- Dag van het Familierecht (worden één-op-één gesprekken)
- Week van de Klassieken (verzet naar september 2020)