foto ondersteunt dag van de sociaal werker

26 augustus – Dag van de Sociaal Werker | Wereld Hausa-dag | Painted Dog Dag | Harlinger Visserijdagen | Beatles Week

Dag van de Sociaal Werker

Vandaag organiseert Zorg+Welzijn de eerder afgelaste congresdag Dag van de Sociaal Werker. Dag van de Sociaal Werker is in eerste instantie bedoeld voor de sociaal werker. Maar de organisatie houdt de deuren ook open voor diegene die zich bezighouden met sociaal werk bij gemeenten, zorginstellingen en welzijnsorganisaties. Dag van de Sociaal Werker is echt een dag voor en door sociaal werkers, een dag met uitnodigende sprekers en experts uit het veld.

Welke thema’s worden behandeld op Dag van de Sociaal Werker?

Het programma van dit jaar behandeld 4 thema’s; 1) omgaan met zorgmijders: zorg voor mensen die er niet om vragen; 2) achter de voordeur: ontspannen blijven onder vuur; 3) wie maakt de meeste impact in de sociaal domein en wint de Zorg+Welzijn Award? Jij bepaalt!; 4) hulp bieden bij armoede, schulden en daklozenproblematiek. Hoe kun je stress sensitief werken?

Wereld Hausa-dag

Weer een nieuw woord voor me: Hausa. Ben op zoek gegaan naar de betekenis hiervan. Wat is Hausa? Hausa is de naam voor een bevolkingsgroep maar ook voor een taal. Het Hausa is een Tsjadische taal die onder de Afro-Aziatische taalfamilie valt. Er zijn ongeveer 39 miljoen sprekers van deze taal; 24 miljoen mensen spreken deze taal als moedertaal (eerste taal) en 15 miljoen als tweede taal. Hausa is alleen een officiële taal in Nigeria.

Wist je dat in Nigeria meer dan 520 levende talen zijn? Maar dankzij de periode dat Nigeria een Britse kolonie was is de officiële voertaal Engels. Daardoor is Engels meteen de meest gesproken taal in Nigeria, gevolgd door Hausa, Yoruba Ibo en Fulfulde. Een kennisquiz feitje: Hausa staat op plaats 36 van de meest gesproken talen in de wereld. Ter vergelijking: Nederland staat op plaats 56.

Wereld Painted Dog Dag

Tot welk ras behoort de Painted Dog? Is het een hyena of een wilde hond? De painted dog (Afrikaanse wilde hond) stamt niet af van wolven en ze zijn ook niet nauw verwant aan de hyena. Afrikaanse wilde honden behoren tot de wilde hondachtigen uit de orde der roofdieren. De wetenschappelijke naam voor de Afrikaanse wilde hond is Lycaon pictus.

Helaas wordt dit unieke dier ook met uitsterven bedreigd. Honderd jaar geleden liepen er nog 500.000 wilde honden in Afrika rond. Nu wordt hun aantal geschat op minder dan 7.000. Natuurlijk is de mens de grootste bedreiging. Is het niet door de jacht, of worden ze aangereden dan is het wel door de versnippering van hun leefgebied. Op World Painted Dog Day krijgt dit unieke dier de aandacht die zij verdient.

Wetenswaardigheden over de Afrikaanse wilde hond

  • de Afrikaanse wilde hond heeft een sterke, herkenbare geur
  • zij jagen in groepen, dat maakt hen zo succesvol
  • tijdens het eten tolereren ze aaseters behalve hyena’s
  • 5 km lang kunnen ze een gelijkmatig tempo van 48 km/u volhouden (topsnelheid ligt op 60 km/u)
  • elke Afrikaanse wilde hond heeft een eigen, uniek vlekkenpatroon
  • ze blaffen niet

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht