afbeelding versterkt wijn en kaas dag

25 februari – Nationale Wijn en Kaas Dag | Wereld CI-dag | Herdenking Februaristaking van 1941

Nationale Wijn en Kaas Dag

Tijdens het weekoverzicht maken voor dagenvanhetjaar kwam ik de Nationale Wijn en Kaas tegen op de Facebookpagina van Hema Brunssum. Leuke dag, laat ik de Nationale Wijn en Kaas Dag vermelden in het aankomende weekoverzicht, was mijn eerste idee. Goed, nu ik op zoek ga naar meer informatie stuit ik op een probleem. Wat blijk: de Hema Brunssum had zich slechts 5 maanden vergist. Wij hebben helemaal géén Wijn en Kaas Dag. Het zijn de Amerikanen die op 25 juli hun Nationale Wijn en Kaas Dag vieren. Welke les ik hiervan kan leren? Check check dubbel check voordat ik een dag op het weekoverzicht zet. Wel een lekkere combi trouwens.

Zullen we dan op 25 juli Wijn en Kaas Dag vieren?

Wel een goed idee om een dag te wijden aan de hemelse combi van wijn en kaas. Ze versterken elkaars smaak. Tenminste als je de juiste kazen bij de juiste wijnen oppeuzelt. Daarbij is de kennis van de slijter net zo belangrijk als die van de kaasboer. Mocht je in de toekomst weer eens op vakantie mogen dan kun je ook aan de plaatselijke wijnboer vragen welke lokale kazen het beste passen bij hun wijnen. De Beaujolais uit de Franse Brie regio bijvoorbeeld past goed bij de Brie die ook in die streek wordt geproduceerd. Doe eens gek op Wijn en Kaas Dag, probeer wijnen en kazen die je normaal gesproken links laat liggen. Zet de smaakpapillen maar aan het werk. Laten we eens helemaal gek doen en vandaag vast even proefdraaien voor 25 juli.

Wereld CI-dag

In 2005 heeft de Spaanse CI-gebruikers organisatie AICE (Asociaciones de Implantados Cocleares de España) 25 februari uitgeroepen tot Internationale CI-dag, een dag waarop de CI-gebruiker wereldwijd positief onder de aandacht wordt gebracht. Waar staat de afkorting CI voor? Dat is de afkorting voor Cochleair Implantaat.

Wat is een Cochleair Implantaat?

Een Cochleair Implantaat (CI) is een deels geïmplanteerd hoortoestel. Met de CI wordt geluid omgezet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De CI neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.

Ontwikkeling van de Cochleair Implantaat ( CI ) in een notendop.

De ontdekker van de elektrische batterij, Alessandro Volta, plaatste in 1790 twee metalen staven op zijn oren en verbond deze met een 50-volt circuit. Na het aanzetten van het circuit kreeg hij een schok maar ook hoorde hij een geluid als een dikke kokende soep. Dit waren de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van de CI zoals wij deze nu kennen.

Op 25 februari 1957 werd de allereerste CI geplaatst door twee uit Algerije afkomstige Franse artsen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts William F. House een implantaat met één kanaal die alleen gebruikt kon worden ter ondersteuning van liplezen.

Vanaf de jaren ’70 is de Australische professor Graem Clark verder gegaan met het ontwikkelen, en pas in 1984 kreeg het implantaat de goedkeuring om het bij volwassenen toe te passen. Daarna werd het zo verder ontwikkeld dat vanaf 1990 kinderen een implantaat mochten hebben. Tegenwoordig kunnen zelfs al baby’s in aanmerking komen voor een Cochleair Implantaat (CI).

Vanwege covid-19 is dit jaar onderstaande herdenking niet openbaar:

Deel dit bericht