afbeelding versterkt Cochleair Implantatie dag

25 februari – Internationale Cochleair Implantatie-dag (CI) | Carnaval | Internationale Sta-op-tegen-Pesten dag | Herdenking Februaristaking | Belgische Vogeldag

International Cochleair Implantatie-dag (CI)

Wat is een Cochleair Implantaat (CI)? Dat is een deels geïmplanteerd hoortoestel. Met de CI wordt geluid omgezet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De Cochleair Implantaat neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.

Een Cochleair Implantaat verandert je leven

Wie kent hem niet, Lou Ferrigno? Misschien niet onder zijn echte naam maar wie heeft er niet gehoord van de Hulk? The Incredible Hulk dan wel te verstaan. De Hulk was het alter ego van Dr. David Banner in de televisieserie The Incredible Hulk. Een serie die liep van 1977 tot en met 1982. Lou Ferrigno was tevens de jongste en enige persoon die tweemaal op rij een Guinness World Record™ in de wacht heeft gesleept voor de titel IFBB Mr. Universe. Wat je misschien niet wist is dat hij bijna zijn hele leven last heeft van ernstig gehoorverlies. Gehoorverlies veroorzaakt door oorinfecties toen hij een peuter was.

In de loop der jaren heeft Ferrigno een aantal verschillende soorten hoortoestellen uitgeprobeerd, geen enkele hielp hem het gehoor te krijgen dat hij nodig had. Totdat hij vorig jaar een operatie aan zijn cochleair implantaat onderging. In maart 2021 werd zijn nieuwe hoorsysteem met succes ingeschakeld. “Ik zou willen dat ik eerder een cochleair implantaat had overwogen. Gehoorverlies en de behandeling ervan is niet iets waar je je voor hoeft te schamen”, zegt Ferrigno.

Carnaval

De echte liefhebber wacht niet tot zondag, die gaat vanavond al aan de zwier. Zeker na de afgelopen twee jaar. En ik geef ze groot gelijk, vroeger trok ik mijn boerenkiel op vrijdag aan en ging carnaval vieren. Ook al is het me van huis uit niet echt met de paplepel ingegoten, het carnaval vieren zit me wel in het bloed. Beneden de rivieren wordt vanaf de lagere school het carnavallen je echt wel bij gebracht. Aangezien ik niet op een katholieke school zat maar op een Openbare Nutsschool wist ik niet waarom carnaval er was maar dat boeide me ook niet echt moet ik heel eerlijk bekennen. Agge mar leut het in ut leve. Ja toch?

Oh ja, wat altijd handig is om te weten is dat als je in Eindhoven komt carnaval vieren je niet de internationale carnavalsgroet “alaaf” roept. Mag wel maar in Eindhoven zeggen we sinds 1962 “salaai”. Dat is een verbastering van saluut, een groet door militairen en anderen die een uniform dragen.

Carnaval is allang niet meer een driedaags eetfestijn

Pas later begreep ik de essentie achter carnaval. Het was een driedaags eetfestijn zodat je voordat de vastenperiode begon er voorlopig tegenaan kon. Want van oudsher mocht je de veertig dagen voor Pasen als christen geen vlees eten. En waarom het carnavalsfeest pas de zondag voor het vasten begint is ook duidelijk, carnaval begint namelijk precies 7 weken voor Pasen.

Tegenwoordig draagt de burgemeester op zondag voor het vasten symbolisch de sleutel van de stad over aan Prins Carnaval. In de middeleeuwen werd geen sleutel over gedragen aan een Prins Carnaval maar kreeg de arme bevolking tijdelijke de macht over de stad en mochten ze de belangrijke mensen in de stad bespotten. Daar ontstaat ook het gebruik van maskers en vermommingen zoals wij ons tegenwoordig verkleden voor carnaval. En het bespotten zie je terugkomen in de carnavals optochten, de belangrijkste gebeurtenissen en mensen worden dan op de hak genomen.

Onderstaande dagen komen ook voor de dagenvanhetjaar kalender

Deel dit bericht