25 februari – Carnaval | Wereld Degenslikkers Dag

Carnaval

De echte liefhebber wacht natuurlijk niet tot zondag om te beginnen, die is sinds gisteravond al aan de zwier. En ik geef ze groot gelijk, vroeger was ik ook al sinds vrijdag carnaval vieren. Ook al is het me thuis niet echt met de paplepel ingegoten, het carnaval vieren zit me wel in het bloed. Beneden de rivieren wordt vanaf de lagere school het carnavallen je echt wel bij gebracht. Aangezien ik niet op een katholieke school zat maar op een Openbare Nutsschool wist ik niet waarom carnaval er was maar dat boeide me ook niet echt moet ik heel eerlijk bekennen.
Agge mar leut het in ut leve 🙂

Carnaval is allang niet meer een driedaags eetfestijn

Pas later begreep ik de essentie achter carnaval. Het was een driedaags eetfestijn zodat je voordat de vastenperiode begon er voorlopig tegenaan kon. Want van oudsher mocht je de veertig dagen voor Pasen als christen geen vlees eten. En waarom het carnavalsfeest pas de zondag voor het vasten begint is ook duidelijk, carnaval begint namelijk precies 7 weken voor Pasen.

Tegenwoordig draagt de burgemeester op zondag voor het vasten symbolisch de sleutel van de stad over aan Prins Carnaval. In de middeleeuwen werd geen sleutel over gedragen aan een Prins Carnaval maar kreeg de arme bevolking tijdelijke de macht over de stad en mochten ze de belangrijke mensen in de stad bespotten. Daar ontstaat ook het gebruik van maskers en vermommingen zoals wij ons tegenwoordig verkleden voor carnaval. En het bespotten zie je terugkomen in de carnavals optochten, de belangrijkste gebeurtenissen en mensen worden dan op de hak genomen.

10e Wereld Degenslikkers Dag

Wereldwijd zijn er tientallen professionele degenslikkers actief, dat verteld Dan Meyer de voorzitter van de Sword Swallowers Association International (SSAI). Om deze artiesten, die met gevaar voor eigen leven hun vak uitoefenen, de erkenning te geven die ze verdienen werd in 2007 voor de eerste keer de World Swallowers Day georganiseerd.

In naam van de wetenschap

Wist je dat degenslikkers de afgelopen 150 jaar ook hun steentje hebben bijgedragen aan de medische wetenschap? In 1868 werd een degenslikker ingelijfd bij de medische staf van dr. Adolf Kussmaul ( Freiburg, Duitsland). Deze specialist ontwikkelde de eerste stijve endoscoop en om het prototype op een mens te testen werd een degenslikker gebruikt. In 1906 onderging een degenslikker als eerste een elektrocardiogram van zijn slokdarm.

Ripley’s Amsterdam

“Omdat het geweldig amusement is horen degenslikkers en Ripley’s bij elkaar sinds de oprichting van het eerste Ripley’s Believe It or Not! Odditorium. Je kunt Ripley’s zien als de thuisbasis van degenslikkers,” dat zegt de vice-president communicatie voor Ripley Entertainment Inc. Tim O’Brien. Vorig jaar mocht Ripley’s op World Swallowers Day 55 degenslikkers verwelkomen die allen hun kunsten vertoonden. De verwachting is dat op de 10e Degenslikkers Dag meer dan 60 degenslikkers in 15 verschillende Ripley’s Believe It or Not Odditoriums te zien zullen zijn. Ook Ripley’s Amsterdam staat op de lijst!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.