afbeelding versterkt wereld sterilisatie dag

24 februari – Wereld Sterilisatie Dag | Wereld Bartender Dag

Wereld Sterilisatie Dag

Mannen wees niet bang. Wereld Sterilisatie Dag gaat dit keer niet over het steriliseren van jullie. Wereld Sterilisatie Dag (World Spay Day) gaat over asieldieren. Doris Day Animal League heeft in 1995 Spay Day USA (Wereld Sterilisatie Dag) opgericht. Er werd bepaald dat deze dag jaarlijks op de laatste dinsdag van februari wordt gehouden. De ouderen onder ons weten wie Doris Day was. Even een snelle introductie voor de mensen die haar niet kennen. Doris Day werd als filmster en zangeres wereldberoemd in de jaren 50 en 60. Ze had het imago van het brave buurmeisje. Ze was een rasartiest die furore maakte op radio, film, televisie en als orkestzangeres. Haar bekendste liedje is ontegenzeggelijk Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) uit Hitchcocks The Man Who Knew Too Much. Na haar carrière was zij vooral actief als dierenrechtenactivist. Zij overleed in 2019 op 97-jairge leeftijd.

Wat is de link tussen Doris en Wereld Sterilisatie Dag?

Het helpen van dieren was haar grootste passie. Uit die passie werd in 1987 de Doris Day Animal League opgericht. Een organisatie die zich inzet voor de bescherming van dieren door middel van beleidsinitiatieven, educatie en zakelijke betrokkenheid. Doris Day en haar DDAL hebben in 1995 Wereld Sterilisatie Dag gelanceerd met als doel mensen aan te moedigen om hun gezelschapsdieren te laten castraten of steriliseren. Dat geld ook voor verwilderde katten en straathonden. We weten allemaal wat er met deze dieren gebeurd als ze te lang in het asiel zitten. Wat dat betreft is de covid-19-pandemie een geluk bij een ongeluk voor alle asieldieren geweest.

Wereld Bartender Dag

Vroeger noemde we iemand die achter een bar stond gewoon barman, tapper of schenker. Bij vrouwen soms barmeid, barmeisje of barjuffrouw. Dat klonk niet echt sexy dus stapten we over op de Engelse naam van barkeeper. Nu doen we modern en noemen we degene die achter de tap staat bartender. Trouwens, een barkeeper die koffiedranken bereidt in een koffiebar wordt een barista genoemd. Afijn, op Wereld Bartender Dag eren we het ambacht en de man of vrouw achter het ambacht van bartending. Er is een oud gezegde in het wereldje van bartending: “een bartender is een rockster die nooit de moeite heeft genomen om een instrument te leren bespelen.”

Historisch gezien was het beroep van barman of barvrouw een beroep met niet zo’n goede reputatie. Het beroep had ook te maken met ethische problemen. Omdat vroeger er andere wetten en regels golden werd de verantwoording voor openbaar dronkenschap geheel bij de klant gelegd. Maar in de ogen van de maatschappij was de barman/barvrouw de schuldige, want zij bleven maar drank schenken. Dat is 180 graden gedraaid, nu is de barman of -vrouw daadwerkelijk aanspreekbaar verantwoordelijk voor de hoeveelheid geschonken drank en heeft de taak om een inschatting te maken of iemand wel of niet zelfstandig naar huis kan rijden/fietsen/lopen.

Mixologist

Diegenen die Vodka Tonics maken al een kunst vinden, dat zijn barmannen. Degenen die sensationele onweerstaanbare cocktails bedenken zijn mixologen. Een legende in het vak was William “The Only William” Schmidt, hij bedacht cocktails met meer dan 10 ingrediënten. Voor $ 5 kon je een cocktail van “The Only William” drinken, en dat was 130 jaar geleden toch een klein fortuin. Het gangbare tarief voor een drankje was 15 cent. Om dit in perspectief te plaatsen, die $ 5 in 1890 komt overeen met $ 420 in 2019! Geloof het of niet maar mensen stonden in de rij voor hem. Hij was de spreekwoordelijke rockster die nooit de moeite had genomen om een instrument te leren bespelen.

Deel dit bericht