24 februari – Dag van de Religieuze Film | Wereld Bartender Dag

29e editie Dag van de Religieuze Film

Jaarlijks valt de Dag van de Religieuze Film op krokusmaandag en elk jaar heeft het een ander veelzijdig programma in de aanbieding. Deze 29e editie van De Dag van de Religieuze Film is de derde van een thematische drieluik die geheel in het teken staat van het Onzevader. Het thema voor dit jaar is: Beproeving.

Vandaag worden in de Kinepolis van Hasselt drie recente films vertoond die elk op eigen wijze diverse aspecten van het thema belichten:

  • Darkest Hour (2017) van Joe Wright
  • Cold War (2018) van Pawel Pawlikowski
  • La prière (2018) van Cédric Kahn

Thematische drieluik Het Onzevader

Het drieluik begon in 2018 en had toen als thema Verlos ons van het kwade. De bijbehorende films waren: Resurrection, Hacksaw Ridge en Hidden Figures. Vorig jaar (2019) had als thema Uw Rijk Kome. De films die dit thema belichten waren: The Birth of a Nation, Lincoln en Selma.

Wereld Bartender Dag

Vroeger noemde we iemand die achter een bar stond gewoon barman, tapper of schenker. Bij vrouwen soms barmeid, barmeisje of barjuffrouw. Dat klonk niet echt sexy dus stapten we over op de Engelse naam van barkeeper. Nu doen we modern en noemen we degene die achter de tap staat bartender. Trouwens, een barkeeper die koffiedranken bereidt in een koffiebar wordt een barista genoemd. Afijn, op Wereld Bartender Dag eren we het ambacht en de man of vrouw achter het ambacht van bartending. Er is een oud gezegde in het wereldje van bartending: “een bartender is een rockster die nooit de moeite heeft genomen om een instrument te leren bespelen.

Openbaar dronkenschap

Het beroep barman (barvrouw) had vroeger te maken met ethische problemen. Omdat vroeger er andere wetten en regels golden lag de verantwoording voor openbaar dronkenschap geheel bij de klant. Maar in de ogen van de maatschappij was de barman/barvrouw de schuldige. Zij bleven maar drank schenken aan klanten die al in kennelijke staat van dronkenschap waren.

De ogen van de wet kijken nu een andere kant op. De barman of barvrouw is daadwerkelijk aanspreekbaar verantwoordelijk voor de hoeveelheid geschonken drank en heeft zelfs de taak om een inschatting te maken of iemand wel of niet zelfstandig naar huis kan rijden/fietsen/lopen. Doe je dat niet dan kan je hetzelfde overkomen als een barman uit Urk. Hij gaf dronken klant alcohol en werd 5 jaar uit het beroep van barkeeper gezet.

Mixologist

Degene die sensationele onweerstaanbare cocktails bedenken, dat zijn mixologen. Een legende in het vak was William “The Only William” Schmidt, hij bedacht cocktails met meer dan 10 ingrediënten. Voor $ 5 kon je een cocktail van “The Only William” drinken, en dat was 130 jaar geleden toch een klein fortuin. Het gangbare tarief voor een drankje was 15 cent. Om dit in perspectief te plaatsen, die $ 5 in 1890 komt overeen met $ 420 in 2020! Geloof het of niet maar mensen stonden in de rij voor hem. Hij was een levende legende.

Weet je wat ik na het avondeten drink?

Dat wordt niet de gebruikelijke kop koffie. Het lijkt mij wel toepasselijk om me te wagen aan een After Dinner Cocktail. Mijn voorkeur gaat uit naar Espresso Martini. Én koffie én kahlua, beter kan niet. Wat heb ik hiervoor nodig:

  • 25 ml wodka
  • 30 ml Kahlua
  • 5 ml suikersiroop (naar wens)
  • 30 ml verse espresso
  • een beker crushed ijs
  • 3 koffiebonen

Shake de wodka, Kahlua, suikersiroop en de espresso met veel ijs in een shaker. Schenk daarna door een fijne zeef in een gekoelde martini glas. De 3 koffiebonen gebruik je om de boel te versieren. Proost!

Deel dit bericht