23 februari – Start Carnaval | Bananenbrood Dag | Hondenkoekjes dag | Begrip en Vrede Dag

Start Carnaval

Om 12:11 uur zullen 11 schoten van ’t Monuskanon over het Vrijthof knallen. Zo start carnaval in Maastricht. In Eindhoven start carnaval op de zaterdag, gisteren dus. Om 13.00 kreeg de Prins de sleutel van de stad en dat was het startsein voor het officiële begin van carnaval in Eindhoven. Er zit nog meer verschil in carnaval vieren tussen Brabant en Limburg. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en tot ongeveer mijn 37ste heb ik in Brabant gewoond. Daarna ben ik verhuisd naar Zuid-Limburg en daar heb ik bijna 10 jaar gebivakkeerd.

Ook al is het carnaval vieren me niet met de paplepel ingegoten toch heb ik behoorlijk wat jaren hossend doorgebracht. Kortom, ik ben een ervaringsdeskundige. Zoals ik het heb meegemaakt zit het grote verschil in de kleding. In Limburg kom niet je niet weg met alleen een boerenkiel aantrekken zoals in Eindhoven. Als je rondloopt in Maastricht dan zie je de meest schitterende kleurrijke kostuums, mensen maken daar echt werk van hun kostuum.

Wees géén “Hollander”

Als je gaat carnavallen in Maastricht zorg dan dat je verkleedt gaat anders kun je net zo goed meteen “Hollander” op je voorhoofd tatoeëren. Je bent trouwens ook al “Hollander” als je uit Noord-Brabant komt hoor. En wat is erger? Een café zonder bier of een “niet verkleedde Hollander die carnaval gaat vieren in Limburg”? In ieder geval veel plezier met sjoenkelen en het lekkere Limburgse eten zoals nonnevotten en natuurlijk het frietje met zoervleisj.

Bananenbrood Dag

Over het ontstaan van bananenbrood doen verschillende verhalen de ronde. De één zegt dat het in de 19e eeuw is bedacht, de ander houdt het erop dat het tijdens de Grote Depressie (1930) in Amerika werd bedacht door zuinige huisvrouwen die géén overrijpe bananen wilden weggooien. Niemand durft met zekerheid te zeggen waar de oorsprong ligt. Maakt nu niet zoveel uit, als je maar weet waar de eindbestemming ligt.

Internationale Hondenkoekjes dag

Wie International Dog Biscuit Appreciation Day bedacht heeft valt niet te achterhalen. Misschien had Cruella De Vil een goede dag? Afijn, de eerste hondenkoekjes werden rond 1860 bedacht door de Amerikaanse ondernemer James Spratt. Hij kwam op het idee nadat hij in Liverpool (Engeland) hongerige zwerfhonden zag vechten om etensresten en oude scheepsbeschuit.

De eerste Spratt’s koekjes (Meat Fibrine Dog Cake) werden geproduceerd in Londen. Het waren een soort cake-achtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groenten dat ook geschikt was als primaire hondenvoeding. Tegenwoordig worden hondenkoekjes meer gebruikt als beloning of om de tanden schoon te houden. Maar je kunt hondenkoekjes ook zelf maken.

Wereld Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat precies 115 jaar geleden op 23 februari (1905) de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat eerste samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht.

De naam “Rotary” werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij simpel; de leden kwamen bij toerbeurt (“roterend”) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De club verwierf snel bekendheid en kreeg veel nieuwe leden.

Service Above Self

Tijdens de 115 jaar dat de Rotary nu bestaat is de club uitgegroeid van de oorspronkelijke vier leden naar meer dan een miljoen. Het Rotary motto “Service Above Self” weerspiegelt de humanitaire geest van deze organisatie. Gedurende deze meer dan honderd jaar heeft de Rotary een significant verschil gemaakt in vele delen van de wereld door hun humanitaire dienstverlening en inspanning voor wereldwijd meer begrip en het kweken van goodwill met als doel vrede tussen volkeren en culturen.

Deel dit bericht