afbeelding versterkt wereld neushoorn dag

22 september – Wereld Neushoorn Dag | Nationale Kraanwaterdag | Vergankelijkheidsdag | Dag van de Duitse Taal | Wereld Narcolepsie Dag | Hobbit Dag | Wereld CML Dag

10e editie Wereld Neushoorn Dag

Wereld Neushoorn Dag is een bewustwordingsdag voor alle vijf de neushoornsoorten. En staan we stil bij al het werk dat wordt gedaan om ze te redden. Op Wereld Neushoorn Dag zet de International Rhino Foundation neushoorns en iedereen die om hen geeft in het zonnetje. Een 10 jarig jubileum laat je niet zomaar aan je voorbij gaan. Om het jubileum wat glans te geven is er een limited edition World Rhino Day-T-shirt ontworpen. Beschikbaar tot en met 30 september. De winst van de shirtverkoop wordt besteed aan het behoud van neushoorns.

De aantallen van de neushoorn soorten nemen af

Op het hoogtepunt van zijn bestaan waren er 165 verschillende soorten neushoorns. Anno 2021 zijn er 5 soorten overgebleven en hun aantal is in 40 jaar met bijna 25% verminderd. Naar schatting zijn er:

  • Javaanse neushoorn → 75
  • Sumatraanse neushoorn → minder dan 80
  • Indische neushoorn → meer dan 3.700
  • Zwarte neushoorn → tussen de 5.366 – 5.630
  • Witte neushoorn → tussen de 17.212 – 18.915
(bron: rhinos.org)

Het kan ook anders!

Op de zwarte markt is een kilo neushoornhoorn € 40.000 waard, en daar ligt het probleem maar ook de oplossing. De Zuid-Afrikaanse neushoorn-fokker John Hume uit Klerksdorp (SA) kwam volgens eigen zegge met de oplossing: waarom niet één keer per jaar de (verdoofde) neushoorns ontdoen van hun hoorns en daarna via een veiling verkopen? De tegenstanders van dit idee vrezen dat juist hierdoor meer neushoorns worden gedood. In augustus van dit jaar organiseerde John Hume toch de eerste internetveiling. Het werd niet echt een doorslaand succes, er kwamen weinig kopers op af.

Nationale Kraanwaterdag

Nationale Kraanwaterdag is een gezamenlijk initiatief van alle drinkwaterbedrijven in Nederland. Deze dag is bestemd voor basisscholen en bso’s. Waarom doen de drinkwaterbedrijven dit? Omdat de drinkwaterbedrijven het belangrijk vinden dat kinderen leren wat de voordelen zijn van het drinken van water in plaats van allerlei koolzuurhoudende drankjes. Vorig jaar was deze dag een groot succes, meer dan 200.000 Nederlandse kinderen deden mee aan Nationale Kraanwaterdag. Het centrale thema dit jaar gaat over de kracht van kraanwater als gezonde en sportieve dorstlesser.

Het wordt weer een succes!

Al meer dan 7.000 klassen en bso-groepen hebben zich opgegeven voor Nationale Kraanwaterdag op 22 september. Tijdens de Kraanwaterdagles ontdekken leerlingen van alles over kraanwater, zoals bijvoorbeeld hoe kraanwater wordt gezuiverd, hoe je zelf slim kunt omgaan met drinkwater en ze leren dat kraanwater een duurzame en gezonde dorstlesser is dan een flesje prik van welk merk dan ook.

Tips om water te besparen

Een paar tips voor de kinderen: draai de kraan altijd goed dicht, neem liever een douche dan een bad, draai tijdens het douchen de kraan dicht terwijl je je inzeept en je haren wast. laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen of handenwassen, je kunt kleren best langer dan 1 dag dragen. Wat jij als ouder met je kinderen kunt doen is bijvoorbeeld een regenwaterton in elkaar knutselen, of de tuin klimaatbestendig maken.

Welke dagen staan er nog meer te schitteren op de kalender?

Deel dit bericht