afbeelding versterkt european testing week

22 november – European Testing Week | Internationale Dag van de (thuis)Muziek | 22Q11 Awareness Day | Nationale Overname Dag | European Forest Week | Week van de Privacy | Week van de Catering | Week van Reflectie

9e editie European Testing Week

European Testing Week is een Europese campagne die in 2013 werd begonnen als een laat je op HIV-testen week. Nu is European Testing Week een tweejaarlijks Europese campagne die partnerorganisaties, gezondheidszorg en beleidsinstellingen in heel Europa aanmoedigt om zich in te zetten om het vrijwillig laten testen op hepatitis en hiv te promoten. Maar ook om het testen meer toegankelijker te maken en bewustmaking van de voordelen van het op tijd je laten testen op hiv, virale hepatitis en soa’s. Gebruik de European Test Finder om te zien waar u zich in heel Europa kunt laten testen op hiv, hepatitis of andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Internationale Dag van de (thuis)Muziek

Oorspronkelijk was 22 november de herdenkings- en feestdag van de heilige Cecilia van Rome, de patroonheilige van de kerkmuziek. In Duitsland is daar in 1932 de Dag van de Thuismuziek van gemaakt. In Duitsland is muziek maken in huiselijke kring en buurthuizen gebruikelijk en heeft als doel mensen te motiveren om zelf muziek te maken. Op 22 november worden daarom bij onze oosterburen veel huisconcerten gegeven. En vieren muzikanten en muziekscholen deze dag met kleine privéconcerten.

In 1954 riep de katholieke kerk Cecilia’s dag uit tot Dag van de (thuis)Muziek. In veel katholieke landen wordt daarom ook op 22 november de Internationale Dag van de Muzikanten gevierd. Landen zoals Spanje, Zuid-Amerika (bijv. Argentinië, Chili, Dominicaanse Republiek, Mexico, Peru, Venezuela).

Aha! Heilige Cecilia

Nu begrijp ik waarom zoveel koren, blaaskapellen, fanfares en andere muziekverenigingen St. Cecilia heten. Dacht eerst dat het een gebrek aan fantasie was maar ze zijn allemaal vernoemd naar de Heilige Cecilia (Latijn: Sancta Caecilia). Ze bleek ook een inspiratiebron te zijn voor vele composities, zoals de hymne Hail! Bright Cecilia! uit 1692 gecomponeerd door Henry Purcell.

Haar feestdag wordt op 22 november gevierd in de Latijnse Kerk, oosters-katholieke Kerken, anglicaanse en oosters-orthodoxe Kerken. Zij is één van de zeven vrouwen, met uitzondering van de Heilige Maagd, die herdacht wordt in de Canon van de Mis.

Verkeerde vertaling

De oorsprong van Caecilia’s associatie met muziek ligt in het verhaal dat ze tijdens haar huwelijk in extase raakte door hemelse klanken. Pas aan het eind van de vijftiende eeuw wordt ze daadwerkelijk voorgesteld als patrones van (kerk)musici en orgelbouwers. Dit kwam door een verkeerde vertaling van een oude Latijnse antifoon die gezongen werd op haar feestdag: Cantantibus organis Caecilia in caelum assumpta est. Deze tekst suggereert dat er orgelspel klonk toen Caecilia ten hemel werd opgenomen. Echter, organis moet echter niet vertaald worden als orgels, maar als stemorganen.

22Q11 Awareness Day

Na het Downsyndroom is 22q11.2 deletie syndroom (voorheen ook wel: velocardiofaciaal syndroom (VCF)) het meest voorkomende syndroom van Nederland. Maar wat is dan 22q11? Het 22q11.2 deletiesyndroom is een genetische aandoening. Bij mensen met het 22q11.2 deletie syndroom ontbreekt een stukje uit chromosoom 22. Het ontbrekende stukje wordt “deletie” genoemd en betreft een deel van de lange arm van het chromosoom (“q11.2”), vandaar de wat technische naam “22q11.2 deletie syndroom”, of afgekort: 22q11DS.

Symptomen van 22q11.2 deletie syndroom

Deze kinderen worden vaak geboren met een voor dit syndroom kenmerkend uiterlijk; onder andere lang gezicht, lange vingers en amandelvormige ogen. In meer of mindere mate gecombineerd met hartafwijkingen, een gehemeltespleet, verminderde weerstand tegen infecties, epileptische aanvallen, ziekte van Parkinson, scoliose, spraak-taal problemen, nierafwijkingen en ontwikkelings- en gedragsstoornissen. Het 22q11.2 deletie syndroom kan gepaard gaan met ruim 190 verschillende symptomen of aandoeningen.​

En wat staat er nog meer op de agenda te pronken?

Deel dit bericht