afbeelding versterkt wereldwaterweg

22 maart – Wereldwaterdag | Dag van de Medicatieveiligheid | Internationale Zeehonden Dag | Wereld Doula Dag | Wereld Doula Week | Nationale Opruimweek

Wereldwaterdag

In 1993 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten om 22 maart te bombarderen tot Wereldwaterdag. De VN wilde hier een jaarlijks terugkerende dag van maken. Zo gezegd, zo gedaan. Het doel van Wereldwaterdag is aandacht vestigen op het belang van zoetwater en pleiten voor het duurzaam beheer van zoetwatervoorraden. Een andere belangrijk aandachtspunt van Wereldwaterdag is het inspireren tot actie om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 6: water en sanitaire voorzieningen voor iedereen tegen 2030, te realiseren. Belangrijk? Ja. Maar liefst 2 miljard mensen hebben anno 2022 geen beschikking over schoon water.

Elk jaar heeft een ander thema en het thema van dit jaar is: Groundwater – Making the invisible visible. Thema vestigt de aandacht op de verborgen waterbron grondwater, die van cruciaal belang is maar niet volledig wordt erkend in het beleidsvorming voor duurzame ontwikkeling.

Het onzichtbare zichtbaar maken?

Onder de titel Groundwater – Making the invisible visible zal de campagne van dit jaar de vitale rol van grondwater in water- en sanitaire systemen, landbouw, industrie, ecosystemen en klimaatadaptatie uitleggen. De overkoepelende boodschap van de campagne is dat het verkennen, beschermen en duurzaam gebruik van grondwater centraal zal staan bij het overleven en aanpassen aan klimaatverandering en het voldoen aan de behoeften van een groeiende bevolking.

Het UN World Water Development Report 2022 Groundwater – making the invisible visible wordt op 21 maart 2022 gelanceerd tijdens de openingsceremonie van het 9e World Water Forum in Dakar, Senegal.

Wist je dat?

Vandaag de dag werken de helft van de werknemers van de gehele wereldbevolking (1,5 miljard mensen) in water-gerelateerde sectoren. Bovendien zijn bijna alle banen, ongeacht de sector, rechtstreeks afhankelijk van water. Toch, ondanks het verband tussen werkgelegenheid en water, worden miljoenen mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van water vaak niet herkend of beschermd door fundamentele arbeidsrechten.

14de Nationale Wereldwaterdag

Vanwege 30 jaar United Nations – International Day Of Water, 15 jaar Stichting Aquarius en 90 jaar Afsluitdijk maakt Stichting Aquarius met opbrengst van 14 jaar Rotterdam Swim dit jaar in elke provincie een rivier schoon, staat te lezen op de website. Tussen 12:00 en 14:00 uur kun je aan de slag om in elke provinciehoofdstad een rivier schoon te maken. Dit zijn 12 rivieren. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Op deze pagina van www.wereldwaterdag.nl/twaalf-provincien-schoon staat een directe link naar een Facebookpagina van een provinciehoofdstad. Daar staat meer info en een overzichtskaartje.

Van de 12 worden 8 steden begeleidt door gemeente, provincies en waterschappen. De 8 zijn: Zwolle, Den Haag, Den Bosch, Utrecht, Assen, Middelburg, Leeuwarden, Arnhem. In Maastricht, Lelystad, Haarlem en Groningen is het Doe Het Zelf (DIY). Waarom? Omdat geen van de gemeente, provincie en waterschappen de inwoners van deze steden willen helpen. Veel succes!

Dan staan er voor vandaag nog 3 dagen en 2 weken op de kalender:

Voetnoot: doordat ik deze week in het ziekenhuis lig voor een hernia operatie houd ik het bij 1 topic per dag

Deel dit bericht