afbeelding versterkt dag van de clusterhoofdpijn

21 maart – Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn | Internationale Kleurendag | Wereld Poppenspel dag | Wereld Poëzie Dag | Internationale Dag van de Bossen | Wereld Downsyndroomdag | Internationale Noroez-dag | Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie | Internationale Dag van de Alleenstaande Ouder

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

De European Headache Alliance (EHA) en European Headache Federation (EHF) organiseren sinds 2016 op 21 maart de Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn. Waarom de 21e maart? Het schijnt dat tijdens de equinox het aantal clusteraanvallen toeneemt. Goed, Dag van de Clusterhoofdpijn is een bewustwordingsdag die onder meer stil staat bij de impact van clusterhoofdpijn. Clusterhoofdpijn is namelijk een van de ergste pijnen die er is en komt slechts voor bij 4 op de 1.000 mensen. Vergelijkbaar met hoe vaak multiple sclerose en de ziekte van Parkinson voorkomt. Gemiddeld duurt het zes jaar om de juiste diagnose en behandeling te krijgen, met onnoemelijke ellende en mogelijke verwoesting voor de getroffenen tot gevolg.

Wat is clusterhoofdpijn?

Het woord ‘Cluster’ verwijst naar een periode van weken of maanden, met een verhoogd aantal aanvallen in verband met seizoenswisselingen en lichturen op de dag. Clusterhoofdpijn is een vrij zeldzame maar zeer ernstige vorm van hoofdpijn die in aanvallen optreedt. De pijn zit aan één kant van het hoofd, rond het oog. Clusterhoofdpijn wordt ook Neuralgie van Horton genoemd en staat in de volksmond ook wel bekend als “zelfmoordhoofdpijn” (suicide headache), vanwege de bijna ondraaglijke pijn. Deze hoofdpijn komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Er bestaan twee verschillende vormen: episodische clusterhoofdpijn en chronische clusterhoofdpijn. Bij de episodische vorm treden de aanvallen in clusters van enkele weken tot maanden op, waarna deze weer spontaan verdwijnen. Dit in tegenstelling tot de chronische variant. Aanvallen kunnen dan dagelijks, het hele jaar door voorkomen.

Blijven nog 8 dagen en 4 weken over die vandaag beginnen:

Voetnoot: doordat ik deze week in het ziekenhuis lig voor een hernia operatie houd ik het bij 1 topic vandaag

Deel dit bericht