21 januari – De Nationale Voorleesdagen 2015

Beluister blog

Als klein kind las mijn moeder mij vaak voor uit de Sprookjes van Grimm. Ik weet zelfs nog de kleur van de kaft, rood was tie. Later was ik vaak zelf in de bibliotheek te vinden, ik zocht dan een stapel boeken uit en wist dan niet hoe snel ik naar huis moest fietsen om alvast aan het eerste boek te kunnen beginnen.
Mijn lievelingsboek was “Kruistocht in Spijkerbroek” van Thea Beckman. Mijn fantasie sloeg op hol, ik wilde ook kunnen reizen in de tijd. Tja het is er nooit van gekomen.

Nationale Voorleesdagen van 21 t/m 31 januari

De twaalfde editie van de Nationale Voorleesdagen start vandaag met het Nationale Voorleesontbijt. Natuurlijk zal Prinses Laurentien, die onder andere bekend is vanwege haar eigen geschreven kinderboeken, ook gaan voorlezen. Zij is vandaag in Bibliotheek Hoorn waar ze gaat voorlezen aan kinderen uit groep 1 en 2. Ze leest voor uit het Prentenboek van het jaar 2015Boer Boris gaat naar zee” dat geschreven is door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman.

Niet alleen Prinses Laurentien gaat voorlezen maar ook een aantal bekende vaders. Want beste vaders, het is gebleken dat jullie minder voorlezen dan de moeders. Dus kom op vaders van Nederland neem een voorbeeld aan deze mannen : Eric Corton , Beau van Erven Dorens, Bastiaan Ragas, Jeffrey Spalburg, Bram van der Vlugt, Ronald Giphart, Leo Blokhuis, Staatssecretaris Van Rijn, Minister Blok, Staatssecreataris Dekker.

Waarom is voorlezen belangrijk?

De Nationale Voorleesdagen zijn voor het eerst georganiseerd in 2003, intatiefnemer was en is
De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ( CPNB ). Het doel van deze dagen is om te laten zien dat voorlezen leuk en leerzaam is voor kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

De andere voordelen van voorlezen voor kinderen zijn:

  • uitbreiding woordenschat
  • opbouwen concentratievermogen
  • stimuleren verbeeldingskracht
  • leren fantaseren
  • emotionele- en sociale ontwikkeling
  • doorgeven van cultuur
  • doorgeven van waarden en normen
  • doorgeven van kennis

En als je bovenstaande punten hoort of leest dan besef je des te meer waarom het zo belangrijk is! Kom op nou!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.