21 december – Sint Thomasluiden | Dag van de Korte Film | Kruis-woord puzzel | Orgasme Dag

Sint Thomasluiden

Op de naamdag van de heilige (ongelovige) Thomas vindt al sinds de 18e eeuw jaarlijks van 21 tot en met 31 december een bijzonder oud volksgebruik plaats, het zogenaamde “ Sint Thomasluiden ”.

Iedereen kon in deze periode naar het kerkhof gaan om in de klokkenstoel de klok te luiden. Klokkenluiders losten elkaar af zodat de klok non-stop kon blijven luiden. Niet iedereen was hier even blij mee: in Katwijk werden zelfs klepels uit de klokken gehaald om het lawaai te stoppen. Je moest er wat voor over hebben om de boze geesten aan het einde van het jaar te verdrijven.

Dag van de Korte Film

In veertien Europese landen wordt op de kortste dag van het jaar de Dag van de Korte Film gevierd. Een evenement dat pas sinds 2012 wordt gehouden om meer aandacht te kweken voor de korte film. In Nederland kun je vandaag in 31 filmhuizen terecht om deze dag te vieren. Klik hier voor een locatie en meer informatie.

Kruis-woord puzzel

Op 21 december 1913 publiceerde de Amerikaanse krant New York World iets nieuws: een “woord-kruis” puzzel, een puzzel die je met horizontale en verticale aanwijzingen kon oplossen. Deze puzzel, gemaakt door de Engels journalist Arthur Wynne, wordt gezien als de voorloper van onze hedendaagse kruiswoordpuzzel.

Algemeen wordt aangenomen dat Arthur Wynne zich liet inspireren door een zuil in Pompeii, daar staat namelijk een magisch vierkant op dat opgebouwd is uit vijf woorden. Je leest op de zuil van links naar rechts en van voor naar achter altijd dezelfde woorden (palindroom).

Wereld Orgasme Dag

Er is een feestdag in december die al het aankomend leed van het verplichte gourmetten met de Kerstdagen doet verzachten: Wereld Orgasme Dag. De initiatiefnemers van deze dag menen dat het massaal en tegelijkertijd hebben van een orgasme bijdraagt aan een toename van positieve energie in het energieveld van de aarde. Een collectief orgasme zou zelfs bijdragen aan de wereldvrede. Het zou meer effect hebben dan bidden. O ja, het moet natuurlijk wel synchroon gebeuren.

Hoe laat moet je van bil?

Je hoeft dit jaar de wekker niet te zetten maar een halve snipperdag opnemen is wel handig; om 11.44 begint de zonnewende in Nederland. Ben je niet in Nederland, klik dan hier voor de juiste tijd want we moeten wel op de juiste tijd klaar komen anders gaat het hele idee achter het bereiken van wereldvrede naar de knoppen.

In september zijn de meeste kinderen geboren. Bedankt voor het meedoen aan Wereld Orgasme Dag 2015!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.