wereld creativiteit en innovatie dag

21 april – Wereld Creativiteit en Innovatie Dag | Tulpenfestival

Wereld Creativiteit en Innovatie Dag

Wereld Creativiteit en Innovatie Dag (WCID ) werd in 2001 opgericht door de Canadese Marci Segal. Zij had het idee dat in die tijd men bij het woord creativiteit alleen maar aan kunst dacht. Creativiteit gebruiken bij oplossen van problemen leek toentertijd dom, lichtzinnig en tijdverspilling. Zij hoopt met WCID het gebruik van creativiteit te bevorderen bij probleemoplossingen en het optimaliseren van innovatie mogelijkheden. Uiteindelijke doel: de duurzame toekomst creëren die men voor ogen heeft.

Waarom op 21 april?

Creativiteit en Innovatie Dag wordt tegenwoordig in meer dan 50 landen gevierd en in 2017 werd deze dag officieel erkend door de Verenigde Naties. (Resolutie A / RES / 71/284). Maar waarom op 21 april? Omdat 21 april zes dagen na de verjaardag van Leonardo da Vinci valt en precies één dag voor Internationale Dag van de Aarde. Je kunt zeggen dat World Creativity and Innovation Day goed gepositioneerd staat om creatief multidisciplinair denken te promoten.

Creativiteit en innovatie tijdens de coronacrisis

De coronacrisis zet ondernemers aan het creatief en innovatief denken. Het ene idee na het andere komt boven drijven. Van de kleine zelfstandige tot aan de grote reuze, allemaal doen ze mee. Niet alleen om inkomsten te genereren. Men wilt allemaal een steentje bijdrage in deze bijzonder tijden. Sportscholen die nu op het internet trainingsprogramma’s aanbieden, restaurants waar je nu maaltijden kan komen afhalen, sierteelttelers die bloemen aan zorgmedewerkers uitdelen. Een patatboer die zijn kraam voor de ingang van een ziekenhuis zet, restaurants die hun bederfelijke producten doneren aan bijvoorbeeld de voedselbanken.

Maar ook scholen die digitaal lesgeven, standbouwers die onderdak voor daklozen bouwen in plaats van podia. Beddenfabrikant Auping die mondkapjes is gaan produceren of parfumhuizen die desinfecterende handgels voor ziekenhuizen maken.

Strategieën voor economische groei

Volgens het UNESCO – rapport over cultuur en duurzame ontwikkeling moeten culturele en creatieve industrieën deel uitmaken van economische groeistrategieën. Deze industrieën behoren namelijk tot de meest dynamische sectoren in de wereldeconomie. Zij genereren wereldwijd 2,25 miljard dollar aan inkomsten en zijn goed voor 29,5 miljoen banen. Kortom een industrie waar men echt rekening mee moet houden.

Op WCID worden wij uitgenodigd om het idee te omarmen dat innovatie essentieel is om het economische potentieel van naties te benutten. Innovatie, creativiteit en ondernemerschap kunnen een nieuwe impuls geven aan economische groei en werkgelegenheid. Het biedt meer kansen voor iedereen. Het kan oplossingen aanreiken voor enkele van de meest urgente problemen, zoals het uitbannen van armoede en het uitbannen van honger.

Onderstaande topics zijn vanwege COVID-19 afgelast of verzet:

Deel dit bericht