20 mei – Dag van de Stagiaire en Verantwoordingsdag


 
Sinds 2000 is het op de derde woensdag van mei Verantwoordingsdag, ook wel Gehaktdag of Bijltjesdag genoemd. Vandaag presenteren de Rijksoverheid en de ministeries hun jaarverslagen aan de Tweede Kamer. Met andere woorden wat is er van de plannen van Prinsjesdag 2013 in 2014 van terecht gekomen.
De Algemene Rekenkamer controleert deze verslagen en publiceert vandaag hun bevindingen.

Dag van de Stagiaire

Spannende dag voor stagiaires en bedrijven, wie zal het stagebedrijf van het jaar worden en wie de stagiaire van het jaar? Vorig jaar was Landal Greenparks het “stagebedrijf van het jaar” en Joost Geurtsen de “stagiaire van het jaar”.

Studentenbureau, organisator van de Dag van de Stagiaire, onderzocht het afgelopen jaar voor de achtste keer de ontwikkelingen en trends op de stagemarkt. De resultaten worden vandaag gepresenteerd in de Nationale Stagemonitor 2015.

Heeft een stagiaire altijd recht op een stagevergoeding?

Helaas niet! Er is wettelijk niet vastgelegd dat bedrijven verplicht zijn om een bepaald bedrag te geven als stagevergoeding. Als er in je stageovereenkomst of in de cao niet duidelijk staat vermeld dat je überhaupt ergens een vergoeding voor krijgt dan heb je er geen recht op. Krijg je wel stagevergoeding, dan heb je mazzel.
Het hangt dus af van de goede wil van het stagebedrijf. Er zijn wel richtlijnen voor de hoogte van de stagevergoeding. FNV Jong hanteert het volgende:
MBO: € 180,00 – € 220,00 bruto per maand
HBO: € 130,00 – € 230,00 bruto per maand
HBO: € 225,00 – € 455,00 bruto per maand bij een afstudeerstage
WO:   € 225,00 – € 455,00 bruto per maand

Dit zijn gemiddelde bedragen. Kan zijn dat je minder of meer krijgt maar dat hangt af van het feit of je een meeloopstage hebt of een meewerkstage. Minder krijg je als je minder dan 5 dagen per week stage loopt, meer als je een 4de-jaars student bent of wanneer je er voor een langere tijd bent.

Word je als stagiaire misbruikt?

De kreet die je vaak hoort als je géén stagevergoeding krijgt is: “beschouw je stage als een investering in je studie, in jezelf en je eigen toekomst”. Dooddoener eerste klas in mijn optiek.

Natuurlijk heeft een stagiaire recht op een stagevergoeding! Er zijn studenten met een bijbaantje, niet omdat ze het leuk vinden maar omdat het noodzaak is. Er moet geld binnenkomen om te kunnen leven. En nu zul je de pech maar hebben dat het stagebedrijf waar je stage voor gaat lopen je ook inzet in het weekend, dat heb je nu eenmaal met bepaalde studierichtingen. Het gevolg is dat je dan ontslag moet nemen. Terwijl je dat bijbaantje, soms letterlijk en figuurlijk, zo broodnodig hebt.

Ik vind het ronduit schandalig dat er stagebedrijven zijn die je nada noppes niks geven. Dát vind ik dus misbruik maken van een stagiaire. Als je nieuw personeel aanneemt kun je toch ook niet zeggen:” we gaan je pas salaris geven na je inwerkperiode”.

Wie neemt het “Derde Woensdag in Mei koffertje” in ontvangst? Een stagiaire? 😉
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.