foto ondersteunt victory over japan

2 september – Victory over Japan Day | Dag van de Kokosnoot

Victory over Japan Day

Er bestaat soms wat verwarring over waarom er op 3 aparte dagen de overwinning op Japan wordt gevierd. Ik heb geprobeerd om het verschil te duiden. De dag dat het Japanse Keizerrijk zich officieel overgaf staat in de geschiedenisboeken vermeld als de 15e augustus 1945, en vanwege het tijdsverschil veroorzaakt door tijdzones wordt in sommige gebieden de 14e augustus genoemd. Deze dag staat bekend als V-J-dag, Victory in the Pacific Day of V-P Day. De dag dat Japan capituleerde en er officieel een einde kwam aan WOII. Wereldwijd ging men de straat op om de overwinning (victory) op Japan te vieren.

In Japan wordt op 15 augustus de Nationale Herdenkingsdienst voor Oorlogsdoden gehouden (Shisen-Kinenbi). De keizer en keizerin zijn altijd aanwezig, evenals vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de arbeid, politieke en religieuze leiders en nabestaanden.

Slagschip USS Missouri

In de baai van Tokio gaven de Japanners zich op 2 september 1945 formeel over. Zij ondertekende aan boord van het Amerikaanse slagschip USS Missouri de capitulatie-overeenkomst. Daarmee kwam officieel een einde aan WOII. President Truman kondigde in een toespraak aan het Amerikaanse volk aan dat jaarlijks op 2 september V-J Day zou worden gevierd. Leuk nieuwsfeitje: het slagschip USS Missouri werd gekozen omdat zij vernoemd was naar de thuisstaat van president Truman.

Internationale Dag van de Kokosnoot

Sinds 2009 vieren we jaarlijks op 2 september World Coconut Day. Een dag die is ontstaan op initiatief van de Asian and Pacific Coconut Culture (APCC). Onder de paraplu van UN Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (UN-ESCAP). Wie behoren tot de APCC? Dat zijn de 18 kokosnoot producerende lidstaten: Federale Staten van Micronesië, Fiji, India, Indonesië, Kiribati, Maleisië, Marshalleilanden, Papoea-Nieuw-Guinea, Filippijnen, Samoa, Salomonseilanden, Sri Lanka, Thailand, Tonga, Vanuatu en Vietnam. Jamaica en Kenia zijn geassocieerde lidstaten van de APCC. Deze landen zijn goed voor meer dan 90% van de wereldwijde kokosproductie en export van kokosproducten.

De voordelen van kokosvet

De voor- en tegenstanders van het gebruik van kokos, kokosolie of kokosvet, buitelen over elkaar heen om de voor- of tegens te benadrukken. Al dan niet zwaaiend met de uitslagen van wetenschappelijke onderzoeken. Neem bijvoorbeeld kokosvet, er worden vele voordelen genoemd. Ik zal er een paar opnoemen: kokosvet is ontstekingsremmend, heeft een antibacteriële werking, bevordert gewichtsverlies, versterkt het immuunsysteem, bevat veel anti-oxidanten en het laurinezuur uit kokosvet kan bacteriën, virussen en schimmels doden. Kokosolie wordt zelfs geadviseerd tegen Alzheimer.

Maar is dat allemaal waar?

Er zijn geen officiële bewijzen dat kokosvet gezond is en daarom heeft de European Food Safety Authority (Europese voedselveiligheidsautoriteit, EFSA) ook nog geen gezondheidsclaims over kokosolie goedgekeurd. Het Nederlandse Voedingscentrum zegt: “omdat kokosvet en andere kokosproducten veel verzadigd vet bevatten staan deze producten niet in de Schijf van Vijf. Het advies is om deze producten niet te vaak te eten”.

Kokosnoot is geen noot

Wat wij in de supermarkt of toko aantreffen is niet de kokosnoot (klapper) die uit de kokospalm valt. Als een kokosnoot geoogst wordt dan zit er nog een groene of gele bast omheen. Als je deze bast er afhaalt dan zie je een groene kokosnoot, de “jonge kokosnoot”. Deze “jonge kokosnoot” is dus de onrijpe vrucht. Als je de groene kokosnoot een tijdje laat liggen om te rijpen dan gaat hij bruin verkleuren en komen er haartjes op de schil, en dit is wat wij een “verse kokosnoot” noemen.

Een kokosnoot is de steenvrucht van de kokospalm; met het kokoswater en het kokosvlees voedt de steenvrucht zich. Andere bekende steenvruchten zijn: pruimen, kersen, perziken en abrikozen, avocado’s, olijven, dadels, mango’s en sommige noten soorten

Deel dit bericht