afbeelding versterkt introversiedag

2 januari – Wereld Introversie Dag | Science fiction Dag | Berchtoldstag | Dag van je Ex

Wereld Introversie Dag

In 2011 werd voor het eerst voorgesteld om Wereld Introversie Dag op de “dagen van” te kalender te zetten. Het voorstel kwam van de klinisch psychiater en auteur Felicitas Heyne. Zij vond dat het tijd werd voor een World Introvert Day. Want in deze door extraverte mensen gedomineerde samenleving leiden introverte mensen, volgens haar, een moeilijker leven waarin zij een verhoogd risico lopen op fysieke en psychische aandoeningen zoals depressie, affectieve stoornissen en burn-out. Ook kunnen ze minder goed om met stress en zijn vaker ontevreden over hun leven. Hierdoor is de introverte mens gevoeliger voor verslavende middelen of drugsmisbruik en pleegt ze vaker zelfmoord dan de extroverte.

Waar kan je bij stil staan op Wereld Introversie Dag?

Laten alle extraverte mensen eens stil staan bij de dagelijkse worsteling die de introverte mens doormaakt. Zet eens een stap opzij en laat de introverte uit je schaduw stappen. Kijk eens naar hem of haar in plaats van er langs te kijken. Geef ieder mens het respect en de waardering die jezelf ook graag ontvangt.

Sciencefiction Dag

Isaac Asimov wordt beschouwd als één van de meest invloedrijke sciencefictionschrijvers allertijden en hij heeft het woord robotica bedacht en was verantwoordelijk voor de introductie van de Three Laws of Robotics. Men denkt dat hij ongeveer 500 boeken en honderden korte verhalen heeft bewerkt en geschreven. Wanneer Asimov werd geboren staat niet officieel vast maar hij zelf vierde zijn verjaardag op 2 januari. En daarom wordt 2 januari wereldwijd gevierd als Science Fiction Day.

Misschien wist je het nog niet maar ik ben een groot liefhebber van sciencefiction (sci-fi). Ook al is Science Fiction Day niet echt een internationale dag, toch wordt deze dag door mij gevierd. Hoe? Door heerlijk de hele dag op de bank naar Star Trek te kijken.

Berchtoldstag

Berchtoldstag is vooral bekend rondom en in Zürich, en in het gebied van Bern. Traditioneel gezien valt in Bern en Zürich de dag op 2 januari, in Frauenfeld in Thurgau op de derde maandag in januari. Maar wie is Berchtold? Er is geen heilige met deze naam. En de kantons die Berchtoldstag vieren behoren tot de Zwitserse Gereformeerde Kerken, die vieren sowieso geen heiligendagen. De Duitstalige Wikipedia denkt dat Berchtold verwant is aan Perchta, een soort Vrouw Holle. In Rusland denken ze aan een Germaanse godin, de Engelsen op hun beurt verwijzen naar de abt van het Zwitserse klooster Engelberg. De Fransen gaan voor hertog Berthold von Zähringen.

Het Schweizerische Idiotikon vermoedt dat Berchtoldstag verband houdt met Driekoningen (6 januari). Dat denken ze omdat het Middelhoogduitse woord berchttac (glanzend, glanzend) zou zijn afgeleid van het Griekse woord Epiphany. En Epiphany betekent niets anders dan Driekoningen.

Dag van je Ex

Ik wil een lans breken voor de ex. Waarom? Om de dood eenvoudige reden dat ik ook dé ex was die verantwoordelijk was voor het einde van het toenmalige huwelijk. Alle aandacht en sympathie gaat uit naar diegene die verrast werd met de aankondiging dat het huwelijk ten einde was. Weinig mensen staan er bij stil dat jij als de boodschapper ook verdriet hebt. Dat jij ook in een soort rouwperiode komt ondanks het feit dat je een nieuwe weg inslaat. Jammer vind ik het dat bijna iedereen de kant kiest van degene die van niets wist. Graag wil ik een lans breken voor de ex, want ook hij of zij verdient een arm om de schouder en iemand die naar hen luistert waarom het niet meer ging. Luister eens naar de boodschapper en erken ook zijn of haar verdriet.

Deel dit bericht