afbeelding versterkt wereldhuisartsendag

19 mei – Wereldhuisartsendag | Fiets naar je Werk Dag | Dag van de Constructeurs | Wereld IBD-dag | Dag van de Praktijkmanager | Dag van de Projectontwikkeling | Nederlands Bierproeffestival | 9e editie Week van het Nederlandse Bier | Week van de Schildklier

Wereldhuisartsendag

In 2010 heeft de internationale huisartsenorganisatie WONCA 19 mei uitgeroepen tot Wereldhuisartsendag (World Family Doctor Day). Een dag waarop één keer per jaar wereldwijd de belangrijke rol en bijdrage van huisartsen en eerstelijnszorgteams in gezondheidszorgsystemen wordt benadrukt. Jij en ik verkeren in de positie dat gemiddeld gezien de Nederlandse huisarts op ongeveer één kilometer afstand zit. Hij/zij kent jou goed, weet hoe je thuissituatie eruit ziet en komt bij je langs als het nodig is. Niet overal ter wereld hebben patiënten toegang tot zulke zorg en dienstverlening. Op Wereldhuisartsendag vieren we ook de vooruitgang die wereldwijd in de gezinsgeneeskunde en eerstelijnszorgteams wordt geboekt.

De 3 pijlers van Wereldhuisartsendag 2022

Wat is het thema geworden van Wereldhuisartsendag 2022? Family Doctors, Always There to Care! In het Nederlands vertaald wordt het: Huisartsen, altijd klaar om te zorgen! De 3 pijlers zijn Always, There en Care. Maar wat willen de pijlers ons vertellen?

ALTIJD
Huisartsen zijn te allen tijde aanwezig en continuïteit is een wezenlijk kenmerk van hun werk. Ze bieden continu zorg in alle levensfasen van de patiënt, en tijdens de grote en kleine momenten. Continuïteit is ook aanwezig in de zorg door de continue follow-up van patiënten, waarbij afstemming met andere niveaus van zorg en zorgprofessionals cruciaal is. Tot slot, continuïteit vertegenwoordigt hun constante voorbereiding en ontwikkeling van vaardigheden, ononderbroken onderzoek, en het vermogen om zich aan te passen en veerkracht op te bouwen tegen veranderingen, technologieën, methodologieën en educatieve strategieën.

DAAR
Huisartsen en eerstelijnsprofessionals zijn er, waar en wanneer dat nodig is. Altijd in de frontlinie — in oorlogen, gezondheidscrises en tijden van vrede. Ze maken deel uit van de community waarmee ze werken, proactief bereiken en in contact komen met leden, het delen van hun kernwaarden, het creëren van een unieke band met hun patiënten en het opbouwen van vertrouwensbanden.

ZORG
Het leveren van toegankelijke, rechtvaardige, duurzame en hoogwaardige zorg is de bestaansreden van huisartsen. Huisarts zijn is zowel een voorrecht als een verantwoordelijkheid, altijd voor mensen zorgen en bieden wat nodig is voor hun welzijn en bescherming, de behoeften van hun patiënten identificeren om het fundamentele recht op gezondheid te garanderen

Wie is WONCA?

De World Organization of Family Doctors (WONCA) is een non-profit organisatie en werd in 1972 opgericht door lidorganisaties in 18 landen. WONCA heeft nu 132 aangesloten organisaties in 110 landen en gebieden met een lidmaatschap van ongeveer 500.000 huisartsen en meer dan 90 procent van de wereldbevolking.

WONCA is een apart, maar handig acroniem (= afkorting die wordt uitgesproken als een woord) dat bestaat uit de eerste vijf initialen van de World Organization of National Colleges, Academies and Academic Associations of General Practitioners/Family Physicians. Das wel een hele mond vol, daarom wordt WONCA in het kort ook wel World Organization of Family Doctors genoemd.

Het gaat vandaag niet alleen maar over huisartsen zoals je ziet:

Deel dit bericht