afbeelding versterkt wereld recyclingdag

18 maart – Wereld Recyclingdag | Nationale Pannenkoekendag | Wereld Slaap Dag | Arubadag | Awkward Moments Day | Aanslag Utrecht

Wereld Recyclingdag

Op deze Wereld Recyclingdag wil ik het eerst hebben over natuurlijke hulpbronnen. Op de wereld zijn zes belangrijke natuurlijke hulpbronnen: water, lucht, kolen, olie, aardgas en mineralen. Allemaal waardevolle hulpbronnen die door onze als maar groter groeiende consumptiemaatschappij op raken of worden vervuild. Maar waar geconsumeerd wordt ontstaat afval, en daar zit de crux. In afval zitten ook recyclebare materialen. Wat als we deze recyclebare materialen eens gaan zien als de zevende belangrijkste hulpbron op aarde? En nog een dingetje: waar de één afval ziet, ziet de ander een product dat een tweede kans verdiend. Dat noemen we de circulaire economie. Of zoals ik het liever noem de kringloop economie of de sociale economie.

Is dat niet de reden dat in 2018 Wereld Recyclingdag (Global Recycling Day) in het leven is geroepen? Ons bewust maken dat recycling broodnodig is, om de kostbare primaire hulpbronnen te sparen en te ontlasten zodat onze planeet behouden blijft?

Wat kun je doen als het géén Wereld Recyclingdag?

Elk jaar bespaart de Zevende Hulpbron (Seventh Resource) meer dan een miljard ton aan CO2-uitstoot. Of anders gezegd, het compenseert ruimschoots alle CO2-uitstoot die jaarlijks door de luchtvaartindustrie wordt gegenereerd. Ondertussen belanden letterlijk miljarden tonnen zogenaamd afval op stortplaatsen. Wat kun jij doen om het afval te reduceren en om te zetten in een hulpbron? Het Bureau of International Recycling wil ons helpen om van ‘afval’ een waardevolle hulpbron te maken. Zij hebben een lijstje met, hoe toepasselijk, zeven tips die iedereen aan kan:

  • probeer niet-herbruikbare plastics uit je leven te bannen. Niet mogelijk? Recycleer ze dan.
  • stel je op de hoogte van de lokale recycleregels en respecteer ze
  • draag zorg voor recycleerbare materialen zodat ze in goede staat blijven
  • herstel en hergebruik alles wat mogelijk is
  • koop recycleerbare materialen
  •  recycleer ook elektronica (→ Repair Café)
  • maak minder afval

Nationale Pannenkoekendag

In 2006 hebben Tefal en Koopmans in Nederland de Nationale Pannenkoekdag geïntroduceerd. Tefal en Koopmans koppelde een pracht actie aan deze dag; basisschoolleerlingen die voor ouderen pannenkoeken gaan bakken! Zo wordt op deze dag pannenkoeken eten een feest voor iedereen. Beide firma’s leveren naast de communicatie ook alle ingrediënten aan alle basisscholen die meedoen. Van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden. Ik zeg: pannenkoekenbakkers, bakken maar!

De hamvraag: waar komt de pannenkoek vandaan?

De oorsprong ligt nog voor onze christelijke jaartelling. Slavische volkeren uit die tijd geloofde dat de wisseling van de seizoenen een strijd was tussen Jarilo, de God van onder andere de Lente, en de boze geesten van kou en duisternis. Ze geloofden dat ze Jarilo moesten helpen in zijn strijd tegen de winter. De pannenkoek symboliseerde voor hen de zon en door het eten van pannenkoeken geloofde ze dat ze de kracht, het licht en de warmte kregen van de zon.

We maken nu even een sprong in de tijd: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden vooral in Groot Brittannië en Australië pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon. Want vroeger mocht je in de vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten eten. Omdat het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werden op de dinsdag voor Aswoensdag pannenkoeken gebakken. En zo is Pancake Day (Pannenkoekdag) ontstaan.

Vandaag ga je niet alleen maar pannenkoeken bakken of recyclen:

Deel dit bericht