afbeelding versterkt internationale countrymuziekdag

17 september – Internationale Countrymuziekdag | Strapdag XL (BE) | Keep It Clean Day | Nationale Kontknijpdag | Werelddag voor Patiëntveiligheid | Wereld Manta Dag | Internationale Grenache-dag | NOC*NSF Nationale Sportweek

Internationale Countrymuziekdag

Yihaaaaaaaa, op Internationale Countrymuziekdag / International Country Music Day (ICMDAY) komen liefhebbers van countrymuziek volop aan hun trekken. We vieren namelijk de countrymuziek. Countrymuziekdag is een dag voor steelgitaren en line dancing, een dag waarop we de cowboylaarzen aantrekken en de cowboyhoed opzetten, en natuurlijk de spijkerboek (of rok) aan doen. De hele dag naar liedjes luisteren die over pijn en leed gaan of over liefdesverdriet, pick-up trucks en Amerika. Of je pakt een cd van Ilse de Lange. Wat ook kan is naar de film I Saw the Light kijken. Dat is een film  over het leven van legendarische Hank Williams. Wel het meest toepasselijke om te doen op Internationale Countrymuziekdag.

Op Internationale Countrymuziekdag feliciteren wij Hank

Er gaan twee verhalen rond over wanneer ICMDAY is ontstaan. Er wordt op het internet melding gemaakt dat de oorsprong in de jaren vijftig ligt maar de International Country Music Day Organization blog zegt dat de dag in 2003 werd opgericht. Wie heeft gelijk? Geen idee maar uiteindelijk is het doel hetzelfde: wereldwijd artiesten, muzikanten en fans van de countrymuziek bij elkaar brengen en doel 2 is countrymuziek te promoten en de geboortedag van Hank Williams (17 september 1923 – 1 januari 1953) te herdenken. In zijn korte leven had hij een enorme impact op countrymuziek. Een groot aantal iconische en invloedrijke nummers, waaronder ‘Your Cheatin’ Heart’ en ‘Hey Good Lookin’.

Strapdag XL (BE)

Tijdens Week van de Mobiliteit (16-22 september) wordt in België traditiegetrouw de campagne Strapdag XL georganiseerd. Goed, wij Nederlanders zijn niet bekend met het fenomeen Strapdag. Wat is strappen? Strappen is een mengwoord van stappen en trappen. Wat is dan een Strapdag? Dat is de dag waarop scholen, ouders en kinderen aangespoord worden om zich te voet (stappend) of per fiets (trappend) te verplaatsen. Met andere woorden: verplaatsen op een duurzame en veilige manier.

Strapdag is een goed initiatief wat in Nederland niet zou misstaan. Kijk maar eens bij een willekeurige lagere school, zelden is er genoeg parkeerruimte om het leger aan auto’s te parkeren. Want ja, stel je voor dat je lopend of fietsend naar school zou moeten gaan. Zo niet cool.

Keep It Clean Day

Net zoals in bijna honderd andere landen is de derde vrijdag in september gereserveerd voor de actie Keep it Clean Day (Houd-het-Schoon-dag). Het doel van Keep it Clean Day is om het zwerfafval in je eigen buurt op te ruimen. Dat kun je in groepsverband doen of alleen. Zwerfafval staat in de top 3 van ergernissen, laten we vandaag daarom allemaal de handen uit de mouwen steken en de buurt gaan opschonen. Scheelt weer een ergernis en scheelt de gemeente weer veel geld aan opruimkosten. Het geld wat daarmee bespaart wordt kan weer goed gebruikt worden voor mensen die zorg, hulp en ondersteuning nodig hebben, ja toch?

Oh ja, lees je dit pas vanavond niet getreurd morgen tijdens World Clean Up Day weer een kans. En woon je toevallig in Eindhoven in de wijk Tongelre dan kan ik je van harte de actie “Bevrijd je Buurt van Zwerfafval” van de Troep Troopers Eindhoven aanbevelen. Woon je ergens anders? Geen probleem, ook dan kun je een Troep Trooper worden. Hoe? Voor informatie vul je het contactformulier in.

Welke inter- en nationale dagen /week vieren we nog meer?

Deel dit bericht