17 november – Internationale Dag van de Student | Wereld Prematuurdag | Werelddag voor de Filosofie | Werelddag Alvleesklierkanker | Beaujolais Nouveau Jour | Unfriend Day

Internationale Dag van de Student

De Dag van de Student kent zijn oorsprong in de vorige eeuw, om precies te zijn in het jaar 1939. In maart van datzelfde jaar waren de Duitsers Tsjecho-Slowakije binnen gevallen en hebben uiteindelijk het land bezet tot aan de bevrijding in 1945 door de Amerikanen en Russen.

17 november 1939

Op 17 november 1939 werden alle Tsjechische universiteiten en hogescholen gesloten. Meer dan 1.200 studenten werden gearresteerd en naar concentratiekampen (voornamelijk concentratiekamp Sachsenhausen) gestuurd, negen studenten en professoren werden geëxecuteerd zonder enige vorm van proces. Dit was het einde van de anti-nazi-demonstratie van de studenten in Praag. Deze tragedie wordt elk jaar met de Internationale Dag van de Student herdacht.

Fluwelen Revolutie

De datum kreeg een nog grotere betekenis toen op 17 november 1989 in Praag meer dan 15.000 Tsjechische studenten zich verzamelden voor een vreedzame herdenkingsdag voor Jan Opletal. Ook een dag waarop de studenten hun ongenoegen gingen uiten over het bewind van de Communistische Partij. Net zoals 50 jaar daarvoor werd deze demonstratie met veel geweld uit elkaar geslagen.

Deze gebeurtenissen markeren het begin van de Fluwelen Revolutie in Tsjecho-Slowakije, de eerste stap op weg naar een democratie.

Wereld Prematuurdag

Wereld Prematuurdag is in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor te vroeg geboren kinderen die het overleven en niet overleven. Meer aandacht zal hopelijk leiden tot meer onderzoek naar het voorkomen van vroeggeboorte en voor betere zorg voor deze kleine mensjes.

Op prematurendag.nl vind je zeer uiteenlopende informatie en video’s over het onderwerp prematuren. En 100 dagen voor de 17e november gaat de actie site wereldprematurendag.nl de lucht in.

Paars is de kleur van Prematuurdag!

Wereldwijd worden vandaag (overheid)gebouwen met paars licht verlicht. Iedereen die begaan is met deze dag wordt gevraagd om vandaag een paars kledingstuk aan te doen.

Werelddag voor de Filosofie

Door jaarlijks op de derde donderdag van november Wereld Philosophy Day te vieren onderstreept UNESCO de blijvende waarde van filosofie voor de ontwikkeling van het menselijk denken, voor elke cultuur en voor elk individu.

Dit jaar wordt World Philosophy Day gevierd met speciale evenementen van16 tot 18 november op het UNESCO hoofdkantoor in Parijs. Belangrijke activiteiten gedurende de 3-daagse viering zijn onder meer:

  • 15e International Encounters on New Philosophical Practices (16-17 november)
  • ronde-tafel debat over tolerantie (17 november)
  • lancering UNESCO-leerstoel: Practice of Philosophy with Children (18 november)
  • ronde-tafel debat “Teaching Aristoteles” (18 november)
  • Filosofie Nacht (18-19 november)

Werelddag Alvleesklierkanker

De symptomen van alvleesklierkanker (buik- of rugpijn, gewichtsverlies, geelzucht, verlies van eetlust, misselijkheid, veranderingen in de ontlasting, en diabetes) worden vaak in eerste instantie toegeschreven aan andere minder ernstige voorkomende aandoeningen. Een vroege diagnose geeft de hoogste overlevingskans en daarom is het super belangrijk om alert te zijn. Ben je ongerust? Ga naar je huisarts en laat je niet met een kluitje in het riet sturen!

Beaujolais Nouveau Jour

De derde donderdag van november is traditioneel de dag dat de Beaujolais Nouveau (Primeur) weer mag worden verkocht en geproefd. Vroeger was het een hele happening nu wordt de aandacht meer verlegd naar de betere Beaujolaiswijnen, de cru’s. Ik hef het glas en zeg: à votre santé. 😉

Unfriend Day

Ben jij zo’n type die “vrienden” net zo gemakkelijk, zonder na te denken, verzameld als A&H pannenzegels? Heb je jezelf weleens afgevraagd hoeveel van die “vrienden” er klaar staan om jou te helpen, te steunen of te troosten wanneer je ze echt nodig hebt?

Daar is deze dag voor in het leven geroepen, in plaats van berichten van mensen te verbergen op je tijdlijn kun je ze net zo goed “ontvrienden”. Al die vage kennissen wiens vriendschapsverzoek je ooit eens geaccepteerd hebt zonder te weten waarom? Happy Unfriend Day!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.