afbeelding versterkt delirium dag

16 maart – Wereld Delirium Dag | Gemeenteraadsverkiezingen | Nationale Viering Boomfeestdag | Kinderkunstweek

5e editie Wereld Delirium Dag

De European Delirium Association (EDA), American Delirium Society en Australasian Delirium Association vonden dat het tijd werd om meer kennis over delirium te verspreiden. De beste manier om dit te doen is het lanceren van een mondiale dag over delirium die de klinische kenmerken, preventie, de noodzaak van onderzoek en de gevolgen van delirium benadrukt. En zo is Wereld Delirium Dag ontstaan. Maar is delier nu precies? Een delier is een voorbijgaande toestand van acute verwardheid. Bij ouderen is een delier meestal het gevolg van een lichamelijke ziekte of het gebruik van geneesmiddelen. Symptomen zijn angst, onrust, veranderd gedrag, wisselend bewustzijn, moeite met concentratie en aandacht en hallucinaties.

Familieleden geven vaak aan dat de persoon plotseling veranderd is. De symptomen van een delirium kunnen erg lijken op die van dementie en is gelukkig heel goed te behandelen. Als de oorzaak van het delier (bijvoorbeeld een blaasontsteking of medicijnen) behandeld wordt, verdwijnen de symptomen meestal vrij snel. Ook hier is uitleg en informatie voor familieleden van groot belang.

Risicofactoren voor delirium

  • hoge leeftijd
  • slecht zien of horen
  • een geheugenstoornis
  • meer dan vier verschillende soorten medicijnen gebruiken
  • plotselinge operatie
  • overmatig alcohol gebruik
(bron: rijnstate.nl)

Gemeenteraadsverkiezingen

Ga stemmen! Nee wees niet bang, ik ga niet zeggen op wie je moet gaan stemmen. Ik geloof dat je best in staat bent om geheel zelfstandig een afgewogen keuze te maken voor de dingen die jij belangrijk vindt. Weet je niet op wie je deze gemeenteraadsverkiezingen gaat stemmen, geeft niet. Daar hebben we de StemWijzer voor. De StemWijzer legt maximaal dertig stellingen voor en vergelijkt uw standpunten vervolgens met de standpunten van de politieke partijen. De uitslag laat zien met welke partij je de meeste overeenkomst hebt Een fijn hulpmiddel dus als je bij de gemeenteraadsverkiezingen het nog niet goed weet. Want soms zie je door het bos de bomen niet meer. Het enige waar ik op aandring is dat je gaat stemmen. De stem van niet-stemmers en blanco-stemmers is een verloren stem.

Niet stemmen is een verloren stem. Ga Stemmen!

Hoezo dan? Het uitbrengen van een blanco stem heeft, net als niet-stemmen, geen invloed op de zetelverdeling. Voor de berekening van de uitslag en de kiesdeler/kiesdrempel worden uitsluitend de op de kandidaten uitgebrachte stemmen geteld. Het is dus niet zo dat een blanco stem naar de grootste partij gaat. Ga stemmen! Wil jij niet gehoord worden?

Ja ik weet het, ze beloven van alles maar uiteindelijk zie je niks terecht komen van alle beloftes. En ja, je mag ze best allemaal onbetrouwbare zakkenvullers vinden maar toch….ga stemmen! En ja het klopt, er is geen één partij die alle punten die jij belangrijk vindt in hun verkiezingsprogramma heeft staan. Mijn advies? Maak een top 3 of desnoods een top 5 van de punten die jij écht belangrijk vindt en ga dan op zoek naar de partij die deze punten in zijn/haar programma heeft staan. Mijn advies? Ga stemmen!

Nog steeds ondervinden bepaalde dagen hinder van COVID-19

Dag van de Thuiswerker 
Nationale Viering Boomfeestdag (→ wordt verplaatst naar 16 november)
Kinderkunstweek

Deel dit bericht