uitlichten wereldslangendag

16 juli – Wereldslangendag | Zwarte Cross

De foto is afkomstig van de European Snake Society

Wereldslangendag

Wereldslangendag (World Snake Day) is een relatief onbekende “dag van” die desalniettemin uitbundig gevierd wordt door alle liefhebbers van slangen. Is dat nu nodig een Wereldslangendag? Ja, want net zoals zoveel andere dieren worden ook slangen bedreigd door verlies van habitat, klimaatverandering, en ziekte. Met daarboven op een negatieve houding ten opzichte van slangen wordt het ook moeilijk om slangen te beschermen. Daarom wordt op Wereldslangendag 2020 gevraagd om positieve verhalen te vertellen over slangen.

Slangendag 2020

Zoals je zult begrijpen is niks zeker vanwege de coronacrisis maar de Europese Slangen Vereniging gaat er nog steeds vanuit dat de jaarlijkse Slangendag op zondag 11 oktober Expo Houten te Houten (5 km ten zuiden van Utrecht) nog steeds door kan gaan. De Europese Slangen Vereniging geeft wel het advies om hun website goed in de gaten te houden voor informatie of de Snake Day wel of niet doorgaat dit jaar.

Ofidiofobie

Niet iedereen vindt slangen leuk en sinds dat ene kleine voorvalletje met Eva hebben slangen een niet al te beste reputatie. Dat mensen soms bang zijn voor een dier dat ze gemakkelijk kan doden is niet zo heel vreemd. Wordt het echter een niet meer normale angst voor slangen of slangachtige dieren dan heb je last van ofidiofobie ofwel slangenvrees. Wereld Slangendag is de uitgelezen dag om informatie over slangen te delen, want onwetendheid is vaak de oorzaak dat mensen angstig zijn.

Adam en Eva en de appel

Hoe zou de wereld er nu hebben uitgezien als Eva zich niet door de slang had laten verleiden om een hap te nemen van een stukkie fruit van de boom van de kennis van goed en kwaad? Zouden Adam en Eva dan nu nog steeds dolgelukkig en kinderloos rondhuppelen in de Hof van Eden? Zou het niet een vooropgezet plan van God zijn geweest dat Eva haar tanden zette in een appeltje van oranje? Zonder dat voorval geen zondeval, zonder zondeval geen drie kinderen. We mogen de slang dankbaar zijn, want zonder hem waren wij er niet geweest. 😉

Spreekwoorden en gezegden

  • daar schuilt een slang onder het loof → het lijkt mooi maar er zijn verborgen problemen
  • hij is zo listig als een slang → hij is erg doortrapt.
  • als door een adder gebeten zijn → opeens fel reageren
  • een adder aan zijn borst/boezem koesteren → iets doen voor een ondankbaar iemand
  • een adder(tje) onder het gras schuilen → een gemene bedoeling achter schuilen
  • er schuilt een addertje onder het gras → er is een verborgen risico in het spel
  • een slang komt uit een scherpe hoek → het gevaar komt onverwachts
  • voor de bij is alles honing, voor de slang alles gif – iedereen heeft zijn eigen karakteristieke zienswijze
  • spreken met een gespleten tong → onbetrouwbaar of leugenachtig

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht