16 januari – Blue Monday | Martin Luther King Day | Week van de Circulaire Economie | Maand van de Spiritualiteit

Blue Monday

Alle feestelijkheden van de afgelopen weken zijn nu echt voorbij, als bonus heb je nu lovehandles en is je bankrekening geplunderd. Het weer is somber, je salaris is nog niet gestort en je goede voornemens kunnen de prullenbak al weer in. Als dit nu niet dé ingrediënten zijn om lekker te zwelgen en je helemaal onder te dompelen in het depri Blue Monday gevoel dan weet ik het niet meer.

De Britse psycholoog Cliff Arnall kwam in 2005 op de proppen met de term Blue Monday. Hij kon volgens een wetenschappelijke ingewikkelde formule zelfs aantonen dat de derde maandag van januari de meeste mensen zich depresssief voelen.

Mister Blue Sky please tell us why

Een andere formule, ontwikkeld door de cognitief neurowetenschapper Jacob Jolij, kan voorspellen welk effect een plaat heeft op je gemoedstoestand. En wat blijkt; als de linker hersenhelft intensiever reageert op een bepaald liedje dan de rechter hersenhelft dat heeft dat liedje een positief effect op je gemoedstoestand. Aan de hand van dit onderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond dat Mr. Blue Sky van Electric Light Orchestra ( ELO ) de song is die het meeste positieve effect heeft op iemands gemoedstoestand. Hello Mr. Blue Sky, Goodbye Blue Monday. 🙂

Martin Luther King Day

Elk jaar wordt in de USA op de derde maandag in januari de Martin Luther King Day gevierd. Dr. Martin Luther King Jr zei ooit: “de belangrijkste vraag in het leven is én blijft: wat doe jij voor anderen?”. Met die vraag in gedachten worden op de MLK Day of Service door veel Amerikanen vrijwilligerswerk gedaan of zijn ze vandaag actief bezig in de dienstverlening.

Leuke bijkomstigheid: als we aardig zijn voor een ander, komt er oxytocine vrij. Dit “knuffelhormoon” verhoogt het gevoel van verbondenheid, vermindert stress en maakt je tevredener en kalmer. De perfecte manier om Blue Monday te bestrijden!

I Have a Dream That One Day

Wie kent niet de woorden “I Have a Dream”, de titel van een beroemde rede die Martin Luther King hield op 28 augustus 1963 in Washington DC voor meer dan 250.000 mensen. Deze speech riep ondermeer mensen op om anderen te beoordelen op wie ze zijn en niet op de kleur van hun huid.

Helaas blijkt het gelijkwaardig samenleven van mensen van verschillende rassen, geaardheden en geloven tot aan de dag van vandaag vreselijk moeilijk te zijn. Raciale verdeeldheid blijft bestaan, en niet alleen in Amerika zo. Kijk maar eens goed om je heen!

Week van de Circulaire Economie

Hartstikke leuk hoor dat dit jaar voor de tweede de Week van de Circulaire Economie (16-24 januari) wordt gehouden maar wat is in hemelsnaam “de circulaire economie”?

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.”

Maand van de Spiritualiteit

Op 13 januari is de Maand van de Spiritualiteit van start gegaan. Deze maand staat in het teken van het vermogen om medeleven te hebben met anderen én met jezelf. Benieuwd wat er georganiseerd wordt? Klik hier.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.