afbeelding versterkt wereld vrijetijdsbestedings dag

16 april – Wereld Vrijetijdsbesteding Dag | Stille Zaterdag | Wereld Stem Dag | Dag van de Stem | Wereld Circus Dag | Tulpenfestival | Sterfdag Bernadette Soubirous

Wereld Vrijetijdsbesteding Dag

De Wereld Vrijetijdsbesteding Dag (World Leisure Day → WL Day) is een wereldwijd initiatief van de World Leisure Organization (WLO). Is gericht op het intensiveren van vrije tijd als een sociaal recht en het belang daarvan in het dagelijks leven. Maar ook om vrijetijdsbesteding wereldwijd te promoten, terwijl de organisatoren zich terdege beseffen dat commerciële vrijetijdsbesteding voor velen (nog) niet haalbaar is. Waarom is (commerciële) vrijetijdsbesteding zo’n issue? Vrijetijdsbesteding speelt een zeer belangrijke rol in de menselijke ontwikkeling, persoonlijke groei en de bevordering van gezondheid en welzijn voor individuen in verschillende sociaal-culturele omstandigheden.

Uit wiens koker komt Wereld Vrijetijdsbesteding Dag?

De eerste Wereld Vrijetijdsbesteding Dag (16 april 2021) is een gezamenlijk project geweest. WLCE/USP (World Leisure Centre of Excellence/University of São Paulo), LAGEL (Laboratory of Management of Leisure experiences), en Sesc (Serviço Social do Comércio) in Brazilië hebben samen deze dag georganiseerd. Deelnemers werden aangemoedigd om verschillende initiatieven op te zetten die een afspiegeling zijn van hun plaatselijke cultuur. Denk hierbij aan activiteiten voor uitwisseling van ervaringen en reflecties over de sociaaleconomische, culturele en fysieke belemmeringen voor vrijetijdsbesteding in huidige en toekomstige contexten.

Er waren honderden activiteiten met vrijetijdsbesteding als overkoepelend thema te bezoeken. Zoals debatten, boekpresentaties, workshops, congressen, seminars, enzovoort.

Wat is er dit jaar anders?

Laten we beginnen met de organisatoren. World Leisure Day 2022 wordt georganiseerd door Vancouver Island University (VIU) in Nanaimo (Brits-Columbia, Canada) in samenwerking met l’Université du Québec à Trois-Rivières (UQTR). Beide universiteiten maken deel uit van het World Leisure Centres of Excellence Network gekoppeld aan de World Leisure Organization, waartoe ook universiteiten in Brazilië, China, Nederland, Hongarije en Nieuw-Zeeland behoren.

Joanne Schroeder, co-directeur van VIU’s World Leisure Centre of Excellence en de huidige voorzitter van de raad van bestuur van de World Leisure Organization, zal de coördinatie van dit wereldwijde evenement op haar nemen.

Je komt de term “leisure” vaak tegen. Maar wat is het?

Leisure in de context van World Leisure Day betekent (commerciële) vrijetijdsvoorzieningen. Met andere woorden: de activiteiten die je naast (huishoudelijk) werk of studie uitvoert. Wat valt daar onder? Een paar voorbeelden. Op het terras een bakkie doen, naar een theatervoorstelling gaan, vrijwilliger worden bij de Troep Troopers maar ook een strandwandeling. Ik ben op zoek gegaan naar meer informatie over leisure en daarbij kwam ik uit op talentenbranche.com. Kan hier wel alles gaan neerzetten wat zij daar schrijven maar je kunt ook op deze link klikken en er zelf een kijkje nemen. Net zo handig, toch?

Waar staan we vandaag nog meer bij stil, herdenken en vieren we?

Deel dit bericht