afbeelding versterkt zeehonden dag

15 maart – Internationale Actiedag voor de Zeehonden | Internationale Dag tegen Politiegeweld | World Contact Day | Dag van de Sociaal Werker (BE) | Wereld Maatschappelijk Werkdag | Internationale EATAPETA-dag | Werelddag voor Consumentenrechten

Internationale Actiedag voor de Zeehonden

Omdat Canada de twijfelachtige eer heeft het land te zijn die op nummer 1 staat als het gaat om de commerciële zeehondenjacht wordt de Actiedag voor de Zeehonden ook wel de Internationale Dag tegen de Canadese Zeehondenjacht genoemd. Canada is niet het enige land waar men voor het geld zowel legaal als illegaal op zeehondenjacht gaat. Nou ja jagen, doodknuppelen zal men bedoelen. Welke landen doen dit ook? Dat zijn Groenland, Noorwegen, IJsland, Zweden, Finland, Rusland en Namibië.

Even wat anders. Zou jij een drankje willen drinken waarin zeehondenpenis en -testikels verwerkt zijn? In Azië wel, met name atleten. Zij denken dat het drankje Dalishen Oral Liquid stimulerend en prestatie verhogend is.

Verbod jacht op de zeehonden in Europese Unie

Eén van de eerste organisaties die werd opgericht (1969) om de jacht op commerciële zeehonden te stoppen, is het in Canada gevestigde International Fund for Animal Welfare (IFAW). IFAW werkt sinds haar oprichting aan het stoppen van zeehondenjacht. Eén van de grootste overwinningen in deze strijd is het Europees invoer- en handelsverbod zeehondenproducten dat in 2010 inging. Sinds dat IFAW zich ging inzetten om de zeehondenjacht wereldwijd te stoppen zijn een aantal successen geboekt. Zoals dat er nu 36 internationale verboden op de handel in zeehondenproducten zijn.

Internationale Dag tegen Politiegeweld

Op 15 maart 1997 werd de Internationale Dag Tegen Politiegeweld opgericht door de Montreal Collective Opposed to Police Brutality. Een dag waarop actie wordt gevoerd tegen ongeoorloofd geweld door de politie. Wereldwijd worden er marsen georganiseerd en krijgt deze dag veel media-aandacht. Maar de politie is wel één van de weinige instanties die geweld mag gebruiken. Dat geweld dient wel aan een paar belangrijke voorwaarden te voldoen:

  • het moet redelijk en gematigd zijn;
  • het moet in balans zijn met de actie waar het geweld voor gebruikt wordt (juridisch proportioneel)
  • het lichtste middel moet op de minst indringende manier worden ingezet. (subsidiair)

Houdt de politieagent zich niet aan deze voorwaarden dan spreekt men van buitensporige politiegeweld. Een voorbeeld hiervan vond plaats toen Mitch Henriquez in een nekklem werd gehouden tijdens zijn arrestaties. Hij overleed vervolgens aan zuurstofgebrek. Een organisatie die zich inzet om politiegeweld in Nederland zichtbaar te maken is kun je terugvinden op Facebook.

World Contact Day

Een goede korte Nederlandse vertaling voor deze dag kon ik niet verzinnen, mijn poging eindigt met: Maak Contact met Buitenaardse Intelligentie Dag. Deze dag werd voor het eerst gehouden in 1953, de initiatiefnemer is de International Flying Saucer Bureau (IFSB). De leden van IFSB deden een beroep op alle believers om gelijktijdig een telepathische welkomstboodschap de ruimte in te sturen. Dé manier om contact te leggen met buitenaardse intelligentie. De welkomstboodschap was de basis voor het lied Calling Occupants of Interplanetary Craft van Klaatu, later nog meesterlijk vertolkt door The Carpenters. Toen dit nummer uitkwam, gingen er geruchten dat op World Contact Day dit nummer via het tornado-waarschuwingssysteem zou worden gedraaid. In de hoop dat iedereen de welkomstboodschap zou meezingen en zodoende een telepathische boodschap de ruimte in te slingeren. The thruth is out there, zouden Dana Scully en Fox Mulder zeggen.

Als je op de dag klikt dan ga je automatisch naar die website

Deel dit bericht