afbeelding versterkt wikipedia dag

15 januari – Wikipedia Dag | Dag van de Elfstedentocht | Wereld Fetish Dag | Dag van Taal, Kunsten & Cultuur

20 jaar Wikipedia Dag

Toen Wikipedia nog niet bestond haalden we onze informatie uit encyclopedieën. Voor de jongeren onder ons, een encyclopedie is een verzamelingen boeken met informatie over van alles en nog wat. Zo had je bijvoorbeeld een medische encyclopedie of een encyclopedie met algemene informatie. Maar daar hield het niet mee op; zo was er voor elk willekeurig onderwerp ook nog een gespecialiseerde encyclopedie te vinden. Over de geschiedenis, muziek, planten, kunst en nog veel meer. Je hele boekenkast werd gevuld met die dure encyclopedieën. En zwaar dat die krengen waren. En toen kwam Wikipedia!

Dank God op je blote knieën voor Wikipedia

Op 15 januari 2001 werd Wikipedia officieel gelanceerd door Jimmy Walles en Larry Sanger. De Nederlandstalige Wikipedia verscheen in juni van datzelfde jaar. Twintig jaar later staan er miljoenen artikelen, foto’s, illustraties et cetera op de online-encyclopedie. Wat een heerlijkheid! Geen papieren encyclopedieën meer nodig en wat een ruimte houd je over in je boekenkast. Overal en altijd informatie ter beschikking. Een leuk weetje: de naam Wikipedia is een samentrekking van wiki, dat in het Hawaiiaans snel betekent, en het Engelse woord encyclopedia.

Dag van de Elfstedentocht

Wanneer was de laatste Elfstedentocht en wie was de winnaar? Dat is een vraag die vaak voorbij komt in spelshows of pubquizzes. Het antwoord? De laatste Elfstedentocht werd op 4 januari 1997 gereden. Met Henk Angenent als winnaar. Ik voel me gezegend, in mijn leven heb ik tot nu toe 3 Elfstedentochten (1985, 1986 en 1997) mogen meemaken. En elke keer zat ik aan de buis gekluisterd. Wat zou het toch een hard gelag zijn als dit jaar het zo hard gaat vriezen dat het ijstechnisch gezien weer kan. Dan nog gaat het niet door. Je raadt het al, vanwege de corona-pandemie. In november werd al besloten om de Elfstedentocht voor 2021 af te gelasten.

Vandaag is de tweede editie!

Dankzij covid-19 is er alleen een online evenement gepland voor dit jaar. Wat mag je verwachten? Het volgende: aangesloten erfgoedinstellingen laten hun mooiste schaatsobjecten op sociale media zien via hashtag #11DAG21. Het Drents Archief en het Geheugen van Nederland doen ook mee. Ook jij wordt uitgenodigd om je schaatsverhaal al dan niet met foto’s of filmpjes vergezeld, te delen via hashtag #11DAG21.

Wereld Fetish Dag

Wat is het eerste woord dat bij jou opkomt als je het woord fetisj of fetish ziet staan? Bij mij is dat latex. Niet dat ik zelf een latex stoeipakje in een la heb liggen hoor. Even ander onderwerp. Wist je dat er meer dan 500 verschillende fetisjen zijn? De meest bekende vormen van seksueel fetisjisme met voorwerpen of kledingstukken zijn:

  • leerfetisjisme
  • rubberfetisjisme
  • voetfetisjisme
  • sneakerfetisjisme
  • nattekledingfetisjisme (wetlook)
  • luierfetisjisme
  • gipsfetisjisme
  • wolfetisjisme

Dan zijn er, in mijn ogen, nog een paar hele onsmakelijke fetisjen. Denk bijvoorbeeld aan een poepfetisj of gebruikte slipjes fetisj. Zolang niemand (mensen en zeker dieren!) er géén last van heeft kan het me niet echt boeien waar iemand seksueel opgewonden van raakt. Maar vraag me niet of je me voeten mag likken! Over boeien gesproken….dankzij Vijftig Tinten Grijs en Mr. Grey zijn handboeien, in combinatie met een blinddoekje, de meest verkochten artikelen in de fetisj sfeer.

Hoe vier je Wereld Fetish Dag?

De één vindt de slogan Perverts Wear Purple misplaats, de ander vindt het prima om als een pervert (perverseling ) gezien te worden. Mensen die tot de BDSM-gemeenschap behoren spreken elkaar soms ook liefkozend aan met pervert, heb ik via via gehoord natuurlijk. Op Wereld Fetish Dag draag je tenminste één paars gekleurd kledingstuk of accessoire. Waarom? Op die manier laat je zien dat het oké is om een fetisj te hebben en om daar van te genieten. Waarom paars? De kleur paars is een kleur dat op grote schaal wordt gebruikt in de BDSM-kringen. BDSM betekent trouwens Bondage and Discipline (BD), Dominance and Submission (DS) en Sadism and Masochism (S&M or S/M).

Onderstaande dag ondervindt hinder van covid-19:

Deel dit bericht