15 februari – het officiële begin van Carnaval

De echte die-hards wachten natuurlijk niet tot zondag om te beginnen, die zijn al een paar dagen aan de zwier. En ik geef ze groot gelijk. Vroeger was ik ook al sinds de vrijdag aan het carnaval vieren. Het is me niet echt met de paplepel ingegoten maar vanaf de lagere school wordt het carnavalen je al bij gebracht. Aangezien ik niet op een katholieke school zat maar op een Nutsschool wist ik niet waarom carnaval er was maar daarom was het niet minder leuk 🙂

Pas later begreep ik de essentie achter carnaval. Het was een driedaags eetfestijn zodat je voordat de vasten periode begon er voorlopig tegenaan kon. Want van oudsher mocht je de veertig dagen voor Pasen als christen geen vlees eten. En waarom het carnalsfeest pas de zondag voor het vasten begon is ook duidelijk. Tegenwoordig draagt de burgemeester op zondag voor het vasten symbolisch de sleutel van de stad over aan Prins Carnaval maar in de middeleeuwen ging het anders. In de middeleeuwen werd geen sleutel over gedragen aan een Prins Carnaval maar kreeg de arme bevolking tijdelijke de macht over de stad en mochten ze de belangrijke mensen in de stad bespotten. Daar ontstaat ook het gebruik van maskers en vermommingen zoals wij ons tegenwoordig verkleden voor carnaval. En het bespotten zie je terugkomen in de carnavals optochten, de belangrijkste gebeurtenissen en mensen worden dan op de hak genomen.

Carnaval in Maastricht

Er zit een groot verschil in carnaval vieren in Brabant of in Limburg. Ik ben geboren en getogen in Eindhoven en tot ongeveer mijn 37ste heb ik in Brabant gewoond, daarna ben ik verhuisd naar zuid-Limburg en daar heb ik bijna 10 jaar gewoond. Kortom, ik ben een ervaringsdeskundige 😉
Zoals ik het heb meegemaakt zit het grote verschil in de kleding, in Limburg kom niet je niet weg met alleen een boerenkiel aantrekken, mensen maken daar echt werk van hun kostuum. Niet een enkeling zoals in Brabant. Als je rondloopt in Maastricht dan zie je de meest schitterende kleurrijke kostuums. En zorg er voor als je gaat carnavallen in Maastricht dat je verkleedt gaat anders kun je net zo goed meteen “Hollander” op je voorhoofd zetten.

Veel plezier met sjoenkelen en het lekkere limburgse eten zoals nonnevotten en natuurlijk het frietje met zoervleisj.

Alaaf

Deel dit bericht