15 december – Thee Dag | Koninkrijksdag | Naturalisatiedag

Internationale Dag van de Thee

Eén van de meest geconsumeerde dranken ter wereld is thee en als ik aan theeteeltlanden denk dan denk ik nogal snel aan Sri Lanka, Nepal en India. Groot was mijn verbazing toen ik op worldstopexports.com las dat er wel 161 landen zijn die thee exporteren. Had ik oprecht geen idee van.

Produceren wij thee?

Ja! Theeplantenkweker Johan Jansen van Tea By Me (in samenwerking met Special Plant Zundert BV) is het als eerste Europese kwekerij gelukt om de theeplant Camelia Sinensis winterhard lokaal te kweken. Lees hier meer over het thee succes van Johan.

Met andere woorden deze theeplant is geschikt voor het Europese klimaat. Wat helemaal mooi is dat jij en ik met de Camellia Sinesis theeplant onze eigen thee kunnen gaan kweken. Heb je een stukkie land over dan kun jij nu dus je eigen theeplantage beginnen. Hoe bijzonder is dat?

Koninkrijksdag

In 1954 bestond het Koninkrijk der Nederlanden uit Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Op 15 december 1954 tekent Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in de Ridderzaal tekende. Dit Statuut regelt de staatkundige relatie tussen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. (Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken elk deel uit van het staatsbestel van Nederland). De 4 landen zijn zelf verantwoordelijk voor goed bestuur, rechtszekerheid, economische ontwikkeling, onderwijs en overheidsfinanciën.

We vieren op 15 december dat Koningin Juliana het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden ondertekende, we noemen deze dag Koninkrijksdag.

Geschiedenis Naturalisatiedag

Een belangrijke feestelijke dag voor alle mensen die vandaag officieel Nederlander worden. Op 24 juni 2005 besloot de ministerraad, met instemming van de Tweede Kamer, dat er een Naturalisatiedag werd ingevoerd. Dit was een voorstel van toenmalige minister van integratiezaken Rita Verdonk. Er werd gekozen voor 24 augustus omdat op die dag in het jaar 1815 de eerste grondwet in het Koninkrijk der Nederlanden werd ingevoerd. Leuk idee maar achteraf toch niet zo’n slimme keuze omdat 24 augustus namelijk midden in de vakantieperiode valt.

De eerste Naturalisatiedag

De allereerste Naturalisatiedag was op 24 augustus 2006. Dit was nog zonder de verplichte naturalisatieceremonie, dat werd pas verplicht vanaf 1 oktober 2006. Vanaf 2007 werden alle gemeenten verplicht om de Naturalisatiedag te organiseren. In 2008 werd besloten om Naturalisatiedag tijdens Koninkrijksdag te vieren. Naast de ceremonie op de Nationale Naturalisatiedag mogen gemeenten ook extra ceremoniedagen op andere dagen organiseren.

Wat kost het naturalisatieverzoek in 2020?*

  • naturalisatie per persoon: € 901,00
  • naturalisatie partners: € 1150,00
  • mee-naturaliserend minderjarig kind: € 133,00
  • verzoek door staatloze of vergunninghouder asiel: € 670,00
  • verzoek door staatloze of vergunninghouder asiel samen met partner: € 920,00

Deze kosten betaal je direct bij het indienen van je naturalisatieverzoek. Daarna begint het duimen draaien, wel of niet? Word je verzoek afgewezen, of je trekt je verzoek in, dan krijg je géén geld terug.

*(bron: www.ind.nl)

Naturalisatieceremonie verplicht

De naturalisatieceremonie is het laatste onderdeel om de Nederlandse nationaliteit te krijgen. Bij de naturalisatieceremonie moet een verklaring van verbondenheid worden afgelegd en wordt stilgestaan bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Daarom is ook iedereen vanaf 16 jaar verplicht om aan de ceremonie deel te nemen. Kom je niet dan kun je naar het Nederlands staatsburgerschap fluiten.

Deel dit bericht