online dag van de praktijkmanager

14 mei – Online Dag van de Praktijkmanager | Herdenking bombardement Rotterdam | Fiets naar je Werk Dag | Bierproeffestival | Week van het Nederlands Bier | Brouwerijdagen | Dag van de Constructeurs

Online Dag van de Praktijkmanager

Voor de 13e keer staat op de tweede donderdag in mei de congresdag Dag van de Praktijkmanager op de agenda. Alleen dit jaar komen de praktijkmanagers niet samen op één locatie maar gaat de dag voor de eerste keer online. Dus de dag is niet omgedoopt tot Online Dag van de Praktijkmanager. De organisatie beloofd dat ze er een leuke en leerzame online bijeenkomst van maken. Er komen gerenommeerde sprekers die het over actuele onderwerpen gaan hebben waar de praktijkmanager direct zjin/haar voordeel mee kan doen. En als kers op de taart wordt er op 8 september een hybride congres georganiseerd. De praktijkmanager kan dan kiezen of hij/zij bij het congres aanwezig wilt zijn of dat toch liever het congres online wilt volgen. Slim bedacht.

Herdenking bombardement Rotterdam

Je zult niet verbaasd zijn als ik je vertel dat de herdenking dit jaar anders zal gaan dan voorgaande jaren. En ik hoef je ook niet te vertellen dat dit door corona-epidemie komt. Dit niet gezegd hebbende kan ik je wel vertellen dat het herdenkingsprogramma tussen 13.00 – 13.45 uur, in aangepaste vorm te zien is via TV Rijnmond en op de website van Rijnmond. Sprekers en muzikanten leveren vanuit hun eigen werk- of woonomgeving een bijdrage aan de herdenking.

14 mei 1940, bommen op Rotterdam

De operatie Fall Gelb begon op 10 mei om 3.55 Nederlandse tijd. Die operatie had als doel de Lage Landen (België, Luxemburg, Noord-Frankrijk en Nederland) te bezetten. Hoewel Nederland en België in die tijd politiek neutraal waren raakten ze toch betrokken bij de oorlog, met rampzalige gevolgen voor Rotterdam.

De Rotterdamse doelwitten tijdens operatie Fall Gelb waren het vliegveld Waalhaven en het Noordereiland. Om 05.00 landen 12 Duitse watervliegtuigen in de Nieuwe Maas en 90 soldaten werden gestationeerd op het Noordereiland. De Nederlandse mariniers probeerde de opmars van de Duitsers te stoppen en verdedigde met hand en tand de Maasbruggen, dit hielden ze 4 dagen vol.

Een radicale oplossing

Met tanks en militairen Rotterdam binnen te gaan durfden de Duitsers niet omdat ze bang waren om grote verliezen te lijden. Er moest een radicale oplossing komen, op 14 mei kreeg de toenmalige burgemeester Oud en Stadscommandant Scharroo een ultimatum overhandigd waarin stond dat Rotterdam moest capituleren anders zou Rotterdam worden platgegooid. Nog voordat het ultimatum was afgelopen werd besloten om te capituleren.

De Duitsers besloten het bombardement, dat gepland stond om 15.00, uit te stellen en Generaal Schmidt zou een seintje krijgen als de gevechtsvliegtuigen toch al onderweg waren.

De afspraak was dan dat van het Noordereiland rode lichtkogels zouden worden afgevuurd als teken dat het bombardement niet meer nodig was. Om wat voor reden dan ook heeft de Generaal geen seintje gehad en stak daarom ook geen rode lichtkogels af.

Een grote ramp

De gevolgen waren rampzalig voor Rotterdam, binnen een kwartier tijd werd bijna het complete stadscentrum weggevaagd door de bommen en door de daaropvolgende branden. Enkele cijfers:

  • 25.000 woningen in de as
  • 2.500 winkels weg
  • 26 hotels in puin
  • 32 kerken en 2 synagogen met de grond gelijk gemaakt
  • 1.350 fabrieken vernietigd.
  • tussen de 650-900 Rotterdammers vonden de dood
  • ruim 80.000 Rotterdammers werden dakloos

Door COVID-19 afgelast, verzet of veranderd in online activiteiten:

Deel dit bericht